Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

200 éve született az anyák megmentője

Semmelweis Ignác nevét viselheti a Rókus-kórház előtti terület

2018. augusztus 06. hétfõ

A Semmelweis Emlékbizottság kezdeményezésére Semmelweis térként neveznék el a Szent Rókus Kórház főbejárata előtti területet, ahol a 200 éve született világhírű orvos szobra is áll. A kezdeményezést Józsefváros önkormányzata is támogatja.

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője”: a jubileum alkalmából emlékévet szentelnek örökségének. Dr. Rosival László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke azzal kereste meg a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a Szent Rókus Kórház főbejárata előtti területet – ahol Stróbl Alajos Semmelweis Ignác szobra áll – Semmelweis térként nevezzék el.

Az átnevezés a Gyulai Pál utca többi részét nem érintené, csak a Szent Rókus Kórház (Gyulai Pál u. 2.) központi épületére és a vele szembeni lakóépületre (Gyulai Pál u. 1.) terjedne ki. A terület jelenleg a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonát képezi, de nem közterület, ezért az átnevezést megelőzően szükséges az érintett terület közterületként történő kiszabályozása a szabályozási tervben.

Az átnevezést támogatja Tarlós István főpolgármester, és a július 16-ai ülésen a józsefvárosi képviselő-testület is hozzájárulását adta az érintett terület Semmelweis térre való elnevezéséhez annak közterületté nyilvánítása esetén. A közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság