Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koncertek, magyar ízek és tűzijáték

Idén is háromnapos lesz az augusztus 20-ai ünnep központi rendezvénye

2018. augusztus 17. péntek

Három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Augusztus 20-án a programok a hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Emellett idén is lesz ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Az ünnepet szokás szerint az esti tűzijáték zárja.

A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A rendezvényt kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és termelő mutatkozik be a fesztiválon. Ennek jegyében a vendéglátósok is egy-egy olyan emblematikus, intenzíven fűszeres ételt készítenek, amely a bemutatott fűszerek felhasználásával készül. A Magyar Ízek Utcája kísérőprogramja lesz idén egy légi- és vízi parádé a nevelőszülős családok részére, akik a Dunáról nézhetik végig a programot, de megjelennek az ünnepen az állatvédő szervezetek is számos más családbarát rendezvény mellett.

Mindhárom nap lesznek ingyenes koncertek a Várkert Színpadon, a Clark Ádám téren és a Gellért szobornál, fellép mások mellett Kovácsovics Fruzsina, az Alma zenekar, az Anna and the Barbies, augusztus 20-án pedig Palya Bea és a Tankcsapda is. Hétfőn 18 órától Kívánságlánc lesz a Petőfi Rádióval.

Augusztus 20-án, hétfőn a programok a hagyományoknak megfelelően a Kossuth téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Idén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István Bazilika előtti téren, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Déltől este 7-ig ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona a Parlamentben. Augusztus 20-án az esti tűzijáték zárja az ünnepet.

Idén több mint 21 ezer effektet lőnek majd fel. A tűzijátékot – mind a látvány, mind a biztonság szempontjából – a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, valamint a Margit hídon ajánlják megtekinteni. A szervezők és a biztonságért felelős szervek folyamatosan kommunikálhatnak egymással, szükség esetén a tűzijáték egy gombnyomással leállítható. A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja majd. A tűzijátékban megjelennek majd a nemzeti színek és az arany. Az Olimpiai parknál lévő rakparti részen a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak nézhetik az eseményt.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. A nemzeti ünnep részletes programjairól (augusztus 18-20.) az alábbi linken tájékozódhatnak.

Fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben