Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb sikeres pályázat Józsefvárosban

Közösségi, bűnmegelőző programok az Orczy negyedben

2018. augusztus 23. csütörtök

A Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. által üzemeltetett Kesztyűgyár Közösségi Ház pályázata pozitív elbírálásban részesült – Bűnmegelőzési projektek megvalósítására tárgyban – a Belügyminisztérium által kiírt, Kemény Dió 1828 című pályázati projekt megvalósítására. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Elnöke a projektet mintegy tíz és félmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A benyújtott pályázat az Orczy negyed egyik legproblémásabb területét, a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti épületegyüttest érinti. „A 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő hat lakóházban megvalósuló projekt kiemelten fontos, hiszen az akcióterületen koncentráltan élnek szociális- és egyéb hátrányokkal küzdő, gyermekvédelmi problémákkal jelentősen terhelt családok” – mondta lapunknak Pál Enikő, a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai igazgatója. Mint kifejtette: a projekt elsődleges célja a területen élő 7–16 éves korú gyermekek és fiatalok részére célirányos és problémaközpontú szabadidős, fejlesztő és prevenciós programok biztosítása. A programban szociális munkások és más segítő szakemberek közösen fognak dolgozni. A tervezett programok célja a bűnelkövetés, az áldozattá válás megelőzése, a szabadidő hasznos eltöltése, és nem utolsósorban a közösségépítés.

„Számos programmal készülünk: többek között közös szabadtéri főzések, kertészkedés, kirándulások, kézműves- és más művészeti tevékenységek, filmvetítések, sportversenyek és vetélkedők sora teszi majd lehetővé, hogy a szülők és gyermekeik közti kapcsolatok elmélyüljenek, valamit kiemelt cél a lakókörnyezetben lévő társas együttélés segítése” – fogalmazott Pál Enikő.

A programot a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai együttműködő partnerek bevonásával valósítja meg, így a lakosok a projekt folyamat során találkozhatnak a Külső-Józsefvárosi Református Egyházközösség, a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület, a Hazavárunk Alapítvány és a Külső-Józsefvárosi Református Diakónia Alapítvány munkatársaival is.

A projekt a 2018. november 1. és 2019. augusztus 31. közötti időszakban, összesen 10 455 762 Ft összegű, vissza nem térítendő pályázati keretösszegből valósul meg, és bár nem része, de szoros egysége lehet a közeljövőben útjára induló, az akcióterülettel szoros közvetlenségben lévő, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Programnak.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben