Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magyarország, Spanyolország és Olaszország közös projektje

Az interkulturális kisgyermeknevelést vizsgálták

2018. augusztus 31. péntek

Egy multikulturális kisgyermekkori nevelést fókuszba állító, a Tempus Közalapítvány által kiírt 2016-1-HU01-KA201-022945 számú nyertes projekten dolgoznak immár két éve a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék, az ELTE Tanító- és Óvóképző és a Galileo Progetti Nonprofit Kft. spanyol és olasz partnereikkel. Az Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek keretén belül létrejövő MECEC+ nevű program kutatási eredményeit egy közös kiadványban is megjelentették, amit augusztus 29-én, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Gyermekkert Bölcsődéjében mutattak be. Az eseményen Sántha Péterné humánszolgáltatási ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, egyúttal gratulált a sikeres projekthez is.

Az alpolgármester beszédében röviden bemutatta Józsefvárost a résztvevőknek, különös tekintettel az oktatás kiemelt szerepére. Kiemelte a Biztos Kezdet Gyerekház munkáját, ahol a hátrányos helyzetű gyermekek találnak megértő, elfogadó közösségre. Emellett megemlékezett a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék közelmúltbéli eredményeiről is. „Az utóbbi öt évben nagy büszkeséggel töltöttek el minket: fénykorukat élik a bölcsődék és a gyerekház is, sikert sikerre halmoznak, valamint referenciaintézményként a kisgyermeknevelő-jelöltek és a Semmelweis Egyetem dietetikusai is hozzánk járnak szakmai konzultációra, gyakorlatra” – fejtette ki. 

Mint Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője elmondta, a MECEC+ projektnek köszönhetően a koragyermekkori nevelés terén rengeteg új tudás birtokába kerültek. „A közös gondolkodás, a programok, az együtt töltött idő és egymás munkájának megismerése olyan élményeket és tapasztalatot nyújtott számunkra, amelyeket be tudunk építeni a mindennapi munkánkba” – emelte ki.

A nap további részében az egyes országok képviselői tartottak előadásokat a projektet érintően. Elsőként Dr. Darvay Sarolta, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Természettudományi Tanszék tanszékvezetője beszélt a magyarországi koragyermekkori nevelésről és kialakulásáról, valamint a kisgyermeknevelők képzéséről. Ezt követően Dr. Bert Wastijn, az Erasmushogeschool Brussel Főiskola tanára mutatta be a közönségnek a belgiumi koragyermekkori nevelés sajátosságait, kiemelve a flamand modellt.

Prof. Clara Silva, a Firenzei Egyetem professzora Olaszország koragyermekkori neveléséről számolt be, amit az Arca Szociális Szövetkezet videófilmjével szemléltetett. Szintén a Firenzei Egyetemről érkezett Dr. Giada Prisco, aki a projekthez tartozó kutatás módszereit ismertette. Később meghallgathattuk a kutatás magyarországi eredményeit, melyről Dr. Bajzáth Angéla, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar adjunktusa beszélt. 

A rendezvény végén a katalóniai Manresa Egyetem professzora Dr. Gabriel Lemkow Tovias izgalmas workshopot tartott a résztvevőknek, mely szintén az interkulturalitás köré szerveződött.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben