Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Továbbképzés a Bárczi Gusztáv iskolában

A cirkuszpedagógia készségfejlesztő hatásai

2018. szeptember 04. kedd

A Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola pedagógusai augusztus 30-án egy különleges továbbképzésen vehettek részt. Craig Quat nemzetközi hírű zsonglőr és Gallya Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület alapítója tartottak nekik interaktív előadást a cirkuszpedagógia készségfejlesztő hatásáról.

A cirkuszpedagógia és a „szociális cirkusz” elnevezésű nevelési módszer egészen fiatal pedagógiai irányzatok, de az utóbbi időben hazánkban is kezdenek teret hódítani. Az élményközpontú, cirkuszi eszközöket alkalmazó, az együttműködési készséget is hatékonyan fejlesztő nevelési módszer eleinte a hátrányos helyzetű gyermekek beilleszkedését könnyítette meg.

Két éve a Bárczi Gusztáv iskola pedagógusai – Balla Ágnes vezetésével ­– új területen, a fogyatékkal élők fejlesztésében is alkalmazni kezdték a zsonglőrtechnikákat. Mind a gyerekek, mind a pedagógusok körében nagy népszerűségnek örvendenek a játékos, ugyanakkor nagyon komoly mozgáskoordinációt, koncentrációt és társas együttműködést igénylő készségfejlesztő feladatok.

Mint arról Kajáry Ildikó igazgatónő beszámolt, az iskola alapítványa, a Humano Modo Alapítvány a Karácsony Sándor Közalapítvány jóvoltából egy sikeres pályázat révén jelentős értékű cirkuszpedagógiai eszközökkel gazdagodott, a pedagógusok közül pedig többen rendszeres továbbképzések keretében bővítik ismereteiket.

Augusztus 30-án Craig Quat nemzetközi hírű zsonglőr interaktív tréningjén a résztvevők nemcsak megfigyelhették, de maguk is megtapasztalhatták, hogy a zsonglőreszközök hogyan dolgoztatják meg az ember teljes idegrendszerét, és hogyan serkentik működésére agyunk különböző területeit. Mint arról a jelenlévők maguk is meggyőződhettek a zsonglőreszközök a belső ritmusérzék, a koncentráció, a reflexek és a mozgáskoordináció fejlesztésben egyaránt hatékonyak.

Craig Quat amerikai zsonglőr ezúttal saját találmányát, a juggle boardot, vagyis a zsonglőrtáblát mutatta be részletesebben a tréning résztvevőinek. Az öt sínből álló eszköz segítségével a gyermekek megtapasztalhatják, mekkora erővel és hogyan kell a labdát meglökniük ahhoz, hogy az egyenesen guruljon végig a sínen. A különböző feladatokkal az agy más-más területei, többek között a jobb és bal kéz koordinálásáért, reflexekért, sőt a nyelvi és matematikai gondolkodásért felelős részek is megmozgathatók. Mindeközben oda kell figyelni a partnerre is, így a koncentráció mellett a játékos és igazi élményt nyújtó feladatok elvégzésével a társas együttműködés képessége is fejlődik.

Fotó: Senger NIkolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben