Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ünnepi tanévnyitó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Gulyás Gergely: Az NKE neve egyet kell jelentsen a minőséggel

2018. szeptember 07. péntek

Hetedik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitóját, amelyet ezúttal az idén átadott egyetemi sportlétesítményben, a Ludovika Arénában tartottak meg. „A nemzet szolgálatára az embernek a 21. században is érdemes feltennie életét” – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében. A tanévnyitón Józsefváros képviseletében részt vett Sára Botond polgármester.

A Ludovika Arénában a Himnusz közös eléneklésével indult az egyetem idei tanévnyitója.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy amikor az NKE létrehozásáról döntöttek, az állam és a közszolgálat is egy válság után volt, megújításra szorult. Most viszont minden feltétel adott ahhoz, hogy a hallgatók a különböző szakterületeken jól hasznosítható, versenyképes tudást szerezzenek.

Lezárult az intézmény megalapításának korszaka

A miniszter arról is beszélt, hogy az intézmény korszakhatárhoz érkezett, a megalapítás hatéves időszaka lezárult. Átadták az egyetem – egyben az ország „legimpozánsabb” – campusát, és a közelmúltban elkészült a Ludovika Aréna is. Emellett az NKE számos új épülettel lett gazdagabb, amelyek az építészszakma elismerését is kivívták. Mindezeknek köszönhetően megújult az egész városrész – emelte ki.

Egyre több hallgató választja az egyetemet

Gulyás Gergely szerint a cél: hazai és nemzetközi presztízsű egyetemmé válni, olyan kutatóhelyek otthonává válni, amelyekre a modern állam bátran támaszkodhat. A miniszter úgy vélekedett: az egyetem eredményességét bizonyítja, hogy a bejutáshoz szükséges ponthatárok az elmúlt években emelkedtek, és egyre többen jelölik meg első helyen az NKE képzéseit (2018-ban több mint 4400-an). A most induló tanévben 1915-en kezdik meg tanulmányaikat – ismertette.

Az NKE célja, hogy a diplomaszerzés után minél többen a legtágabb értelemben szolgálják a közt – mondta a miniszter, kiemelve: a nemzet szolgálatára az embernek a 21. században is érdemes feltennie életét. Gulyás Gergely köszönetet mondott Patyi Andrásnak az eddig elért eredményekért, és azt mondta: az NKE új rektora, Koltay András személye garancia a sikeres jövőre.

Új rektor az egyetem élén

A miniszteri köszöntőt követően Patyi András leköszönő rektor átadta utódjának, Koltay Andrásnak a rektori láncot.

Koltay András beszédében hangsúlyozta: ahogy a tanulmányaikat megkezdő hallgatók, újonnan érkezőként ő is sokat fog dolgozni a következő években az egyetemen, az egyetemért. Az NKE felel a hazai és nemzetközi közigazgatási tisztségviselők, a rendészeti szervek és a honvédség tisztjeinek, valamint a vízügyi szakemberek képzéséért – emelte ki a rektor, aki szerint ezzel napjainkban az egyetem az államszervezet egyik legfontosabb kiszolgálója.

Nem érhetik be a színvonalas képzésekkel, az NKE-nek a külvilág számára is felismerhető, sajátos, önálló identitással kell rendelkeznie – szögezte le. Koltay András megjegyezte, hogy ehhez mindenük megvan: minden igényt kielégítő épületkomplexum, hagyomány, amire építhetnek, emberek, továbbá „kellő elszántság és munkakedv”.

A rendezvényen posztumusz elismerést adományoztak egykori oktatójuk Tóth Zoltán József részére.

Ezt követően az elsőéves hallgatók tettek fogadalmat. Az ifjú egyetemisták megfogadták, hogy a jogszabályokat betartják, az egyetem hagyományait megőrzik, és arra törekednek, hogy az oktatott ismereteket elsajátítják és tudásukat Magyarország és a köz szolgálatába állítják.

Az ünnepségen – amely a Szózat eléneklésével zárult – mások mellett részt vett Boross Péter, korábbi miniszterelnök, az egyetem tiszteletbeli doktora, Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Sára Botond, Józsefváros polgármestere is.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben