Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fél óra az egészségünkért

A Teleki téren folytatódott Magyarország egészségvédelmi szűrőprogramja

2018. szeptember 10. hétfő

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja szombaton a Teleki téren parkolt le és fogadta az egészségük védelméért tenni szándékozó lakosokat. A kamionban – ami egy legkorszerűbb eszközökkel felszerelt mobil diagnosztikai központ – 37 különböző szűrésen lehetett részt venni, a program célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a lakosság egészségi állapotának javítása.

Sokan érdeklődtek az előre meghirdetett szűrések iránt, egyesek már előre regisztráltak, de voltak, akik bevásárlásuk után néztek be kíváncsian a Teleki téren felállított helyszínre. Először adatlapokat kellett kitölteni az egészségi állapotunkról, valamint egyes rizikófaktorokról.

Ezután 37 különféle mérést végeztek el a kamionban: voltak olyan, „megszokottnak” mondható vizsgálatok, mint a vérnyomásmérés vagy vércukorszint-mérés, de emellett megmérték az artéria merevségét, teljes testanalízist végeztek, de vizsgálták a bőr hidratáltságát, pigmentációját is. Utóbbiak eredménye útmutatót ad arra vonatkozóan, hogy iszunk-e elég folyadékot, illetve, hogy hányas faktorszámú naptejet érdemes használnunk.

A kamion mellett felállított standoknál pedig életmódtanácsokat kaphattunk, anatómiai ismereteinket bővíthettük és ajándéktárgyak is várták azt, aki megpörgette a szerencsekereket.

„A hétvégi bevásárlást intéztem a Teleki téri piacon, a korábbi kollégáim hívtak át ide. Nagyon örülök, hogy szántam egy félórát az egészségemre, nagyon hasznosnak éreztem a vizsgálatokat” – mesélte egy nemrég nyugdíjba vonult hölgy.

Dankovics Gergely programigazgató lapunknak elmondta: Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) 2010-ben kezdte meg működését, 74 szakmai szervezet összefogásával indult el ez a projekt. Már több mint 1600 helyszínt teljesített, 2030-ig még egyszer ennyi helyszínen lesz elérhető az állampolgárok részére. Kiemelte: a társadalmi program ingyenes, a hátrányos helyzetű régiókban is elérik az emberek, és olyanok is, akinek nincs például TAJ-kártyájuk. Arról is beszélt, hogy ez a kamion a legnagyobb és a legjobban felszerelt mobil diagnosztikai központ az országban.

„Egy nap 128 főt tudunk fogadni, minden egyes látogató kortól, lakhelytől és foglakozástól függetlenül egy átfogó vizsgálati képet kap saját egészségi állapotáról, ami félóra alatt elkészül azonnali értékeléssel együtt, és az eredményekkel küldjük tovább az embereket a háziorvosukhoz” – fogalmazott a MÁESZ programigazgatója. Hozzáfűzte: a program 200 helyszínre tud eljutni egy évben márciustól decemberig, a szakdolgozók a súlyponti kórházakból érkeznek.

A cél, hogy javuljon a kerületiek egészségbiztonsága

A speciális szűrőnapra ellátogatott Sára Botond polgármester és Sántha Péterné alpolgármester is. A polgármester hangsúlyozta: régóta támogatja az önkormányzat, hogy a józsefvárosi lakosok ingyenes szűrővizsgálatokon vehessenek részt, ennek érdekében csaknem tíz éve tartanak a szakrendelőben szűrőszombatokat. Hozzáfűzte: a mostani egy különleges alkalom, a Benu támogatásával egy speciális szűrőkamion sokrétű szolgáltatásait vehették igénybe az érdeklődők. „A kerület vezetése fontos feladatának tekinti a lakosok egészségbiztonságának növelését, az elmúlt három évben a Józsefvárosi Önkormányzat állami segítséggel több mint 3 milliárd forintot fordított erre a célra. Ide tartozik a Szent Kozma Egészségügyi Központ felújítása, a háziorvosi rendelők modernizálása, a háziorvosi életpályamodell bevezetése és az eszközpályázat a háziorvosok részére. A jövőben is igyekszünk támogatni, megvalósítani az e célt szolgáló akciókat, fejlesztéseket” – szögezte le a polgármester.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

A 2010–2020 közötti program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg-orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem megismerésében. A program a szűrések mellett, külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre is – mint a dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás. A kísérő programok keretében látványos anatómiai bemutatón, életmód-tanácsadáson, kóstolókon lehet részt venni. programról részletesebben a www.egeszsegprogram.eu/ honlapon találhat további információkat.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben