Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Örökzöld slágerek, sztárfellépők előadásában

Szenes Iván emlékkoncert „a régi ház körül”

2018. szeptember 10. hétfő

Idén is nagy sikert aratott – immár nyolcadik alkalommal – a legendás dalszerző, Szenes Iván emlékére megrendezett koncert. Szeptember 9-én este a hazai könnyűzenei élet csillagai közel tízezer fős közönség előtt adták elő a legnépszerűbb Szenes-slágereket. A hagyományokat követve az est során adták át a Szenes Iván Művészeti díjakat is. A Szenes Iván Életműdíjat – amelyet Sára Botond, Józsefváros polgármestere adott át – idén Zalatnay Sarolta nyerte el.

A négyórás zenei utazás műsorvezetői Bodrogi Gyula és Szenes Andrea, a szerző lánya voltak. A színpadon ezúttal is több generáció képviseltette magát. Többek között Vastag Tamás, Kocsis Tibor, Korda György és Balázs Klári, Koós János, Zalatnay Cini, Mészáros János Elek, Nyáry Károly, Nyáry Edit, Nyáry Alíz, Fásy Ádám és lánya, Fásy Zsüliett, Opitz Barbara, Burai Krisztián és az Apostol együttes repítették a közönséget a legendás, hol vidám, hol lírai Szenes-dalok világába.

Aradszky László emlékét a koncerten unokája, Aradszky Marcell két – a nagypapája előadásában népszerűvé vált – slágerrel idézte fel.

Az est során olyan jól ismert dalok csendültek fel, mint a Lazítani, a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni és A régi ház körül című slágerek, a szünetekben pedig a műsorvezetők és a fellépő művészek idézték fel a szerzőhöz kötődő kedves történeteket, emlékeket.

Bodrogi Gyula a legendás dalszövegíróra emlékezve elmondta: Szenes Iván dalai ma is generációkat hoznak össze, a nézőtéren és a színpadon egyaránt. Szenes Andrea többek között abbéli örömének is hangot adott, hogy az édesapjára emlékezve idén is ennyi ember látogatott el a Szenes család életében oly’ kiemelkedő szerepet játszó térre.

Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: a zene terápiás hatását jól ismerte a legendás dalszerző, akinek köszönhetően több mint kétezer olyan dal született itt, ezen a téren, melyek gyógyító hatását kortól függetlenül mindenki képes megérezni és értékelni, és amelyek mára a magyar kultúra szerves részévé váltak.

A Szenes Iván Életműdíjjal idén Zalatnay Saroltát jutalmazták.

Az elismerést Sára Botond adta át a művésznőnek. Józsefváros polgármestere beszédében kiemelte, hogy elődje, Kocsis Máté is szívében őrizte Szenes Iván hagyatékát és emlékét. „Megörököltem ezt a hagyatékot, és nagy örömmel támogatom Szenes Andreát abbéli törekvésében, hogy ezzel a koncerttel ápolja édesapja emlékét”– fogalmazott a polgármester.

A koncert keretében adták át a Szenes Iván Művészeti díjakat is.

A legjobb női előadónak járó Kornay-Szenes Iván női díjat Opitz Barbara, a legjobb, fiataloknak szóló feldolgozásért járó művészeti díjat Burai Krisztián, a Szenes Iván Művészeti-díjat pedig Vastag Tamás vehette át.

Idén először került sor a Szenes Iván Közéleti Díj átadására, amelyet Győr városa nevében Radnóti Ákos alpolgármester vett át, aki beszédében arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy Győr egyik parkját hamarosan Szenes Iván parknak nevezik el.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben