Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Létrehozni a sohasemvoltat”

Kő Pál Kossuth-díjas szobrász kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2018. szeptember 10. hétfő

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, Kő Pál alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 7-én a Józsefvárosi Galériában. A „Szántottam, vetettem” című tárlat Kő Pál életművének a legfontosabb korszakaiba enged bepillantást, amelyet október 2-ig tekinthet meg a nagyérdemű. A megnyitón mi is ott jártunk, és nemcsak különleges alkotásokkal töltődhettünk fel, hanem az ötéves születésnapját ünneplő Galéria örömében is osztozhattunk.

 „5 évvel ezelőtt úgy tűnt, nem tud a Galéria tovább működni. Ám a kerület vezetésével karöltve, szívünket és lelkünket beleadva úgy döntöttünk, újraélesztjük az egykor nagynevű intézményt” – kezdte ünnepi beszédét Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatója. „5 évvel ezelőtt, Aba-Novák Vilmos kiállítással kezdtük az új időszámítást, jelezve, hogy a magas művészet bemutatását célozzuk meg a jövőben. Nagy öröm, hogy a jubileumi évfordulón, annak a művésznek a műveit hozhattuk el önöknek, aki határon innen is, túl is maradandó értéket alkot” ­– hangsúlyozta.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi elnöke beszédében a művészet mibenlétéről és Kő Pál alkotásainak kézjegyéről osztotta meg gondolatait. Majd Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító méltatását hallgathattuk meg. Az eseményt Kátai Zoltán énekmondó tette teljessé.

 „Ebben a Galériában főként olyan műalkotásokkal találkozhatunk, amelyek arról árulkodnak, hogy alkotóikban nem csak a tehetség, de a tudás is ott van. Ha végignézzük Kő Pál műveit, láthatjuk, hogy azon kevés ma élő művészeink közé tartozik, aki még tud mintázni és rajzolni. Ritka nagy kincs manapság az ilyen művész” – emelte ki Fekete György.

És valóban, ahogy a szobrász nekifeszül a vésőnek egy-egy nehezebb anyag megmunkálásánál, olyan erőt és ellenállást érezhetünk Kő Pál műveiben és hozzáállásában. Kő Pál ugyanis nem hajlandó egy olyan hullámra sem ráülni, amely a mai kortárs művészet slágergyanús és egyben értelmezhetetlen termékeit dolgozza ki magából. És bár az anyag és a hagyomány tisztelete megkerülhetetlen Kő Pál művészetében, mégis, a kiállítást körbejárva láthattuk, haladó és nyitott szemléletű, a mai világ történéseire reflektáló művésszel állunk szemben, aki nem hagyja, hogy megegye a rutin.

És, hogy mi hajtja Kő Pált? Fekete György szavai segíthetnek megválaszolni a kérdést. „Az igazi művész egyfolytában arra törekszik, hogy létrehozza a „sohasemvoltat” ”. A kiállítást végignézve, biztosak lehetünk benne, ez a fáradhatatlan elhivatottság az egyik legfőbb megtartó és ugyanakkor előre lendítő ereje is Kő Pál művészetének.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros Újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben