Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Impressziók fekete-fehérben

König Róbert-emlékkiállítás nyílt a H13 Galériában

2018. szeptember 11. kedd

Visszatérő kiállító a Kisgrafika Barátok Körének Egyesülete (KBK) a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ galériájában. Az őszi idény első tárlata is az ő nevükhöz fűződik, amelyen König Róbert, a 4 éve elhunyt Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a KBK egykori elnökének munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitójára szeptember 5-én került sor.

A tárlat megnyitóján Ürmös Péter, az KBK elnöke idézte meg elődjének alakját, a neves grafikusművész életének és munkásságának főbb állomásait. Beszédében elmondta: „König Róbert húsz évig látta el egyesületünk elnöki teendőit, művészeti vezetőként irányt adott és példát mutatott gyűjtő-, illetve művészkollégáknak egyaránt. Szinte a szemünk előtt teljesedett ki életműve, és közülünk sokan szerencsésnek mondhatja magát, hogy művészi pályájának állomásait közvetlen közelről szemlélhette és ismerhette meg.”

König Róbert számos magyar és külföldi művészeti díjban részesült, és docensként nem csak a Képzőművészeti Főiskola grafika tanszékének oktatója volt, de vendégtanárként a Hágai Királyi Akadémián is működött, számos jeles tanítványt indítva el pályáján.

Az emlékkiállítás anyagát két kiadvány szolgáltatta, amelyeket dr. Arató Antal bocsátotta magánygyűjteményéből az egyesület rendelkezésére. Az egyik, amely 350 számozott példányban a KBK kiadásában jelent meg 1987-ben, a *Cornwalltól Edinburghig - grafikai epigrammák címet viseli, és a művész húsz, a brit szigeteken tett utazásának élményanyagát rögzítő metszetét tartalmazza. A másik, 1995-ös megjelenésű mappa pedig a magyarországi németség történetét dolgozza fel, amely *Dort drunt an der Donau címmel jelent meg a Verband Ungarndeutscher Autoren und Künstler gondozásában.

A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 20-ig a H13 galériájában (Horányszky utca 13.).

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben