Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kulturális Örökség Napjai

Kitárják kapuikat az épületek

2018. szeptember 13. csütörtök

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából (szeptember 15–16.) idén is több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak meghatározott személyek számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Józsefvárosban tizenhárom helyszín várja az érdeklődőket vezetett sétákkal és egyéb programokkal.

Az eseménysorozat keretében a Palotanegyed patinás épületei, palotái közül többet is bejárhatunk szakavatott segítséggel. A Gutenberg Otthon épületét (Gutenberg tér 4.) a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében lehet megtekinteni. A BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziumban szombaton diák-idegenvezetők kalauzolják az érdeklődő látogatókat. Az Andrássy-egyetemnek otthont adó Festetics-palotát szintén be lehet barangolni, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban szombaton, 10 és 14 óra között indulnak minden egész órakora csoportvezetések, és reneszánsz koncertet is szerveznek. Beleshetünk a Magyar Építőművészek Szövetségének székházának zugaiba is, a Magyar Nemzeti Múzeumban szintén épülettörténeti sétát indulnak. 

De a kerület más részein is várják a betekintőket: feltárulnak a Fiumei Úti Sírkert, a Salgótarjáni utcai zsidó temető, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, vagyis a „Tündérpalota” és a Fiumei úti Nyugdíjbiztosítási Székház titkai is. Fogadja a látogatókat a Martsa Műterem és Művészkert, érdekes programokkal készül a Rendőrmúzeum. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény frissen megújult épületében (Üllői út 24.) új terek látogathatók értékes, régi tartalommal.

A részletes program és további információk a www.oroksegnapok.hu oldalon találhatók.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben