Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy letűnt kor máig látható emlékei

Programsorozat indul a vaskori lelőhelyek népszerűsítéséért

2018. szeptember 14. péntek

A Vaskor igen fontos időszak volt a Kárpát-medence életében. Látványos eredményeket elérő, fejlett műveltségű népek jelentek meg és éltek itt a Krisztus előtt 8. századtól az 1. század végéig, akiknek építkezései, tárgyi emlékei a mai napig láthatóak az egész régióban. Ezeknek a régészeti lelőhelyeknek megismertetését tűzte ki célul a Vaskor-Duna nemzetközi projekt, amelynek sajtótájékoztatóját szeptember 13-án tartották a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A most induló programsorozat – amely a tavalyi év elején elindult Európai Unió együttműködési program része – lehetővé teszi, hogy néhány hétre a Vaskor, ez a rendkívül érdekes korszak kerüljön az érdeklődés középpontjába.

„A projekt résztvevő intézményeinek célja, hogy közelebb vigyék a szélesebb közönséghez, mi történt és hogyan éltek az emberek 2700 évvel ezelőtt” – mondta Jerem Erzsébet, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének munkatársa.

A projektvezető hozzátette, többoldalú együttműködésről van szó, amely az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott Danube Transnational Programme keretében jött létre. A programban 5 országból 20 partner vesz rész.

Szeptember 13. és október 6. között hazánk régészeti tábornak ad otthont, amely Budapesten, Süttőn, Sopronban, Százhalombattán, Keszthelyen és környékén kínál színes programokat. Az érdeklődők megtekinthetik a süttői ásatást is, az ország számos múzeumában – köztük a Magyar Nemzeti Múzeumban – előadások, családi programok keretében ismerkedhetnek meg az látogatók Magyarország vaskorával – hívta fel a figyelmet Czifra Szabolcs, a MNM munkatársa.

Készülőben van egy olyan okostelefon-alkalmazás is, amely a korai vaskori lelőhelyeket mutatja be közérthető módon – tette hozzá.

Czajlik Zoltán, az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársa a korszakot bemutatva arról beszélt, hogy ebben az időben alakult ki a Duna-régió közös kulturális körének területén egy fejlett gazdálkodással, vas- és kerámiaművességgel rendelkező településhálózat.

A tájra az erődített magaslati telepek és a nagy sírhalmokból álló temetők voltak jellemzőek, amik a mai napig láthatók, kutathatók.

A horvát-magyar-osztrák-szlovén-szlovák intézmények együttműködésének fő célja olyan közös stratégia kidolgozása és megvalósítása, amely a figyelem középpontjába helyezi a Duna-medence őskori tájait és lakóit.

A most induló rendezvénysorozat során ismeretterjesztő és szakmai programokkal a vaskor idején itt élt népek, emberek, családok ránk hagyott emlékeire, a korszakot kutató tudományos eredményekre, valamint a témában rejlő turisztikai lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

Fotók: Rosta József/MNM 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben