Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Körzeti rendészek Józsefvárosban

1-es és 2-es körzet – Fodor Csaba: Mindig a rend híve voltam

2018. szeptember 18. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat június 1-én megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a kilenc személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Fodor Csabát, Palotanegyed körzeti rendészét.

Fodor Csabának szinte nem telik el napja anélkül, hogy ne járna a Palotanegyedben, hiszen immár nemcsak Múzeum körúti otthona, hanem munkája is ide köti. Az 1-es és 2-es körzet rendésze lapunknak elmondta: húsz éve dolgozik közterület-felügyelőként, a józsefvárosi csapathoz 2013-ban csatlakozott.

Júliusban lett körzeti rendész, mert testhezállónak érezte, hogy felelőséggel tartozzon egy területért. A körzetében lévő feladatokról szólva elmondta, hogy a széleskörű tájékoztatás ellenére még mindig sok olyan ház van, ahol nem tudják, hogy az előttük lévő járdaszakasz tisztán tartása a tulajdonosok feladata, erre még sokszor fel kell hívni a figyelmet.

„Mindig a rend híve voltam, de nálam a hangsúly a megelőzésen van” – mondja, majd példaként említi, hogy már ősszel jelzi a közös képviselőknek, hogy télen a síkosságmentesítésre is oda kell figyelni. Szerinte a bírságolás csak a végső eszköz, amit figyelmeztetések sorozata előz meg. „Inkább megpróbálom meggyőzni a szabályszegőket: hiszen emberek vagyunk, egy közösségben élünk” – hangsúlyozza.

Ha kell, figyelmezteti a teraszokat üzemeltető vendéglátóhelyeket a lakók éjszakai nyugalmának biztosítására, illetve együttműködik a környék civil szervezeteivel, intézményeivel, valamint a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársaival is a rendezettebb környezetért. Fodor Csaba szerint a lakosok már most – három hónap után – is látják, hogy a körzeti rendészek az ő érdekükben dolgoznak, ezért azzal lenne elégedett, ha az elért eredményeket fenn tudnák tartani, illetve tovább fejlődnének.  

Fodor Csaba körzeti rendész

Telefonszám: 06-20-585-6611

E-mail: fodorcs@jozsefvaros.hu

1-es és 2-es körzet területe: Blaha Lujza tér, Rákóczi út, Múzeum körút, Kálvin tér, Üllői út, Kisfaludy utca, 32-esek tere, József körút által határolt terület

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság