Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Egy patinás iskola patinás épülete

2018. szeptember 18. kedd

A józsefvárosiak büszkék lehetnek arra, hogy városrészük a magyar felsőoktatásban meghatározó intézményeknek ad otthont. Ezek között is kiemelkedő helyen szerepel a Horváth Mihály téri Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amelyet már évtizedek óta hazánk egyik legjobb középiskolájaként tartanak számon.

A korszerű magyar iskolarendszer a Kiegyezést követő gazdasági és társadalmi fellendülésnek köszönheti lététét. Ekkor fogalmazódott meg Magyarország első, Eötvös József nevéhez kapcsolódó népoktatási törvénye, amit az uralkodó 1868. december 15-én írt alá. Ezzel a magyar oktatás történetében új fejezet kezdődött, mert az egyházi iskolák mellett megjelentek a községi iskolák és bevezették a tankötelezettséget. Ekkor kezdődött az első nagy iskolaépítés a fővárosban is, ami később Bárczy István polgármestersége alatt újabb lendületet vett. 1909 és 1912 között harminchat új iskolát építettek a fővárosban. A tervezésben a kor kiváló építészei vettek részt, akik között szép számmal voltak Lechner Ödön stílusának követői, valamint az ekkor kibontakozó nemzeti romantikát képviselő Fiatalok elnevezésű építészcsoport tagjai is.

A Fazekas épületének tervezője Almási Balogh Lóránd volt. Az építész 1869-ben Aradon született, a Műegyetemen végezte tanulmányait majd saját építészirodát működtetett. Az Iparművészeti Iskola tanára volt, így oktatóként a gyakorlatban is láthatta milyen az ideális iskolaszerkezet. A Fazekas építése 1909-ben kezdődött és két évre rá, 1911 szeptemberében elkezdődött benne az oktatás. Az épület sajátos stíluskeveréket hordoz. Főhomlokzatán, amely az egykori Mária Terézia térre, három boltíves kapu kapott helyett. Ezeket jelzi a tört ereszvonalú, összetett tető, amely a barokk építészet idézése, ahogyan a manzárd tető is. Nem véletlenül, hiszen az építész egy időben Alpár Ignác műtermében dolgozott. A toronyszerűen kialakított saroképület, ennek hangsúlyos különbözősége és aszimmetriája a népi romantika világára, így Kós Károly építészetére volt jellemző.

Belső kialakításában a Zsolnay gyár kerámiáinak fontos szerepe volt. Ezek színükkel és formavilágukkal a szecesszióhoz álltak közel. Ezekből már kevés látható, mert a II. világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett.

Az épületben 1923–1948 között a Szent Benedek gimnázium működött, majd miután ezt államosították kapta a Fazekas Mihály Gimnázium nevet. Utolsó felújítása és bővítése 1997–1999 között volt. 

Szöveg: Ludmann Mihály, művészettörténész

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben