Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Májbeteg csecsemők ellátását segíti az új műszer

Speciális eszközt nyert a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája

2018. szeptember 19. szerda

Négymillió forint értékű csecsemő videógasztroszkóppal bővült a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztálya a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának jóvoltából. Az idén 15 éves program pályázatának eredményhirdetésén jártunk, ahol a díjkiosztás mellett az elnyert eszközt is bemutatták.

Az ünnepélyes díjátadón megtudtuk, hogy a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Magyarországon az egyetlen olyan egészségügyi intézmény, ahol a súlyos krónikus májbeteg gyermekek és csecsemők ellátását végzik. „Klinikánk Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályának éves betegforgalma 900-1000 gyermek, jelenleg kilencven 18 év alatti májtranszplantált gyermek áll az osztály gondozása alatt – tudtuk meg Dr. Szabó Attila igazgatótól, klinikai rektorhelyettestől.

„Itt történik a gyermekek kivizsgálása, terápiája, a májátültetés szükségességének meghatározása, valamint az átültetéshez nélkülözhetetlen vizsgálatok elvégzése. A májtranszplantációt követően szintén itt végzik a gyermekek állapotának nyomon követését, illetve ellenőrzését” – tette hozzá az igazgató.

Az ünnepélyes díjátadó után Dr. Dezsőfi Antal, a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetője, az újonnan elnyert csecsemő videogasztroszkóp működését mutatta be, majd a műszer fontosságát hangsúlyozta. „A pályázaton elnyert diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas speciális eszköz azért fontos, mert segítségével gördülékenyebbé és gyorsabbá válik a nyelőcső elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözése” – hangsúlyozta.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben