Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kerékpáros bemutató, oldtimer járművek

A környezetbarát közlekedést népszerűsítették az autómentes napon

2018. szeptember 21. péntek

Józsefváros idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez: az egyhetes programsorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Kerületünkben a Tavaszmező és a Szűz utca találkozásnál kerékpáros triál bemutatókkal és számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket. A rendezvényen Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a fenntartható fejlődésre a jövőben is nagy hangsúlyt kell fektetni, és erről példát kell mutatni a gyermekeknek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Tavaszmező és a Szűz utca kereszteződésében, az Óbudai Egyetem épületei által határolt sétáló övezetben rendezték meg a Józsefvárosi Autómentes Napot.

A kellemes péntek délutáni napsütésben az óvodások, iskolások, egyetemisták és a lakosok egyaránt találtak maguknak érdekes programot a környezetbarát közlekedést népszerűsítő rendezvényen. 

Míg a Mesepalota tagóvoda Katica csoportja a kerékpáros ügyességi pályán rótta a köröket, addig a mellette lévő sátorban iskolások KRESZ-tesztet töltöttek ki.

Népszerű volt a Zorb-ball – egy óriási felfújt gömb –, amelynek a belsejében ülők jól szórakoztak, mialatt azt a segítők gurították. 

A program fő attrakciója a Hegeshow Trial kerékpáros bemutatója volt. A közönség tapssal és ovációval bíztatta a biciklis kaszkadőröket, akik az egyik emelvényről a másikra ugarattak.

A veszélyes mutatványokat – amikor fekvő emberek felett ugrattak a kerékpárosok – mindenki visszafojtott lélegzettel figyelte, majd a sikeres produkciót követően örömujjongásban tört ki a nézőtér.

A Magyar Vöröskereszt standjánál az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteket lehetett bővíteni, az újraélesztés helyes módját elsajátítani, és sokan bepillantottak a mentőkocsiba is.

Emellett egy workshop keretében ki lehetett próbálni különböző fajtájú bicikliket, gördeszkákat és rollereket. A felnőttek tekintetét a régi korok biciklije – az 1800-as évek második felében népszerű – velocipéd, illetve a hibrid meghajtású BMW i3 autó vonzotta.

Az eseményre kilátogatott Sára Botond polgármester is, aki lapunknak elmondta: Józsefváros minden olyan kezdeményezéshez csatlakozik, ami életminőségünk javítására ösztökél, ezért rendezték meg kerületünkben is az autómentes napot.

Hozzátette: belvárosi kerületként, amely autóforgalommal erősen terhelt városrész, fel kell hívni a figyelmet mindazon törekvésekre, amely ezen változtatna. A polgármester kitért arra is, hogy Tarlós István főpolgármester programja részeként komoly fejlesztéseken megy keresztül a tömegközlekedés, példának említve a járművek cseréjét, illetve a közösségi kerékpáros rendszert, a BuBi-t. „Mindezek célja pedig, hogy csökkenjen az autósforgalom, a belváros levegője pedig javuljon az itt élők érdekében” – fűzte hozzá.

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan a VIII. kerületi Rendőrkapitányság sátránál a józsefvárosi lakosok ingyenesen regisztráltathatták a kerékpárjukat. A regisztráció célja a lopások megelőzése, illetve az ellopott kerékpárok könnyebb azonosítása.

Fotók: Ványi Ákos/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben