Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Huszonhárom emelet menetfelszerelésben

Józsefvárosi sikerek a tűzoltók lépcsőfutó versenyén

2018. szeptember 22. szombat

Tizenkilencedik alkalommal futott fel mintegy 150 tűzoltó a főváros egyik legmagasabb épületének lépcsősorán, hogy a lehető leggyorsabb idő alatt érjenek célba a mintegy 25 kilogrammos menetfeleszelésben. A lánglovagok szeptember 22-ei szakmai megmérettetésén Józsefvárosból hat versenyző indult. Dudás Csaba a 40 és 45 év közöttiek kategóriájában első helyezettjeként a legjobb fővárosi tűzoltó címet is elnyerte, Tímár Zita egyéni csúccsal szintén aranyérmes lett korosztályában.

Az ország minden megyéjéből érkeztek tűzoltók szombaton a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjébe, ahol a tűzoltósport kiemelkedő versenyét, az Országos Lépcsőfutó Bajnokságot tartják hagyományosan.

„Ha úgy hozza a sors, akkor a tűzoltóknak a magas házakban is éppúgy menteniük, oltaniuk kell, mint más épületeknél, a rendezvény célja pedig, hogy a munkájukhoz köthető fizikai igénybevételt egy verseny keretében gyakorolják” – fogalmazott Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hozzátette: a huszonhárom emeletnyi lépcsősort 20-25 kilogrammos teljes menetfelszerelésben, légzőkészülékkel kell teljesíteni, ami extra megterhelést jelent. „Az egyéni versenyzők mellett párosok is indultak, amely tagjainak arra is kell figyelni hogy ne távolodjanak el egy lépcsőfordulónál nagyobb távolságra egymástól” – mondta Kolozsi Péter.

Idén 145 résztvevő teljesítette a távot, a hivatásos katasztrófavédők mellett önkéntes tűzoltók és meghívott civilek is rajthoz álltak. Kerületünkből hat versenyző indult, a legeredményesebb versenyző Dudás Csaba lett, aki egyéniben a 40 és 45 év közöttiek első helyezettje lett, amely eredmény elegendőnek bizonyult a legjobb fővárosi tűzoltó címhez is.

A rutinos versenyző elmondta: sokat készült, és ennek meg is lett az eredménye annak ellenére, hogy évről évre egy-két másodperccel több idő kell a feljutáshoz.

A hölgyek versenyében korosztálya győztese lett Tímár Zita, aki azt nyilatkozta, hogy negyedik alkalommal vesz részt a versenyen és idén egyéni csúcsot futott. A VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságból Horváth Ádám Bence, Lami András, Lénárt László, Rákosi R. Bence is teljesítette az 506 lépcsőfokos távot.

A lépcsőfutó bajnokság legidősebb résztvevője az 57 éves Mező Tibor volt, Tiszaújvárosból, a legjobb időt – 2 perc 33 másodperc – Pauska Krisztián futotta szintén Tiszaújvárosból.

A díjakat Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság általános igazgatóhelyettese adta át.  

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben