Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újraegyesülő nemzet

Állampolgári eskütétel az Erkel Színházban

2018. szeptember 24. hétfő

Kilenc külhoni magyar vette fel a magyar állampolgárságot szeptember 23-án az Erkel Színházban a Határtalan Opera rendezvény keretében. Új honfitársaink Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere előtt tették le az állampolgári esküt. Az eseményen részt vett dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCsSz) elnöke, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója is.

Beneda Attila ünnepi köszöntőjében rámutatott: 2018 a Családok éve, és ez év elejétől a Köldökzsinór Program keretében már a határon túli magyarok is részesülhetnek az anyasági támogatásban és a Babakötvényben is, emellett szülői igénylés esetén a születendő gyermek állampolgársági eljárása is kezdeményezhető.

„Ám fontos, hogy az anyaországhoz nem csak jogilag, de kulturálisan is kötődjön a Kárpát-medence magyarsága és a nemzet egysége ezúton is erősödjön” – mondta a politikus. Hozzátette: nem tud elképzelni annál hatékonyabb, szebb szeretetnyelvet, mint a zene nyelve, ami a határon túlra is tud szólni.

Ezért is tartotta kitűnő helyszínnek az Erkel Színházat egy ilyen esemény megszervezéséhez. „Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényei születnek, erősödnek és táplálkoznak” – zárta beszédét Winston Churchill gondolatával a helyettes államtitkár.

„Dunának, Oltnak egy a hangja” – idézte Ady Endre szavait Sántha Péterné, rámutatva: a határainkon túl élő magyarok már megértették ezen sorok üzenetét.

Remélhetőleg szomszédaink is megtanulják, hogy nem velünk szemben kell meghatározni magukat, mert együtt kell élnünk mindannyiunknak itt, a Kárpát-medencében. „A lehetőség egy virágzó Duna-menti együttműködéshez adott, de a sikerhez minden fél akarata szükséges” – mondta az alpolgármester.

Ezt követően az ünnepélyes eskü letétele után a kilenc határon túli – immár magyar állampolgár – átvette honosítási okiratait Sántha Péternétől.

Az esemény keretében Sántha Péterné, Beneda Attila és Ókovács Szilveszter megkoszorúzta Erkel Ferenc a színház előterében álló mellszobrát is, és a határon túli magyarok számára rendezett előadáson Carl Orff világhírű darabját, a Carmina Burana-t tekinthette meg a közönség az immár hetedik alkalommal megrendezett operaelőadással egybekötött állampolgársági eskütétel alkalmából.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben