Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előadások, workshopok, kísérletek és még sok minden más

Ha szeptember, akkor Kutatók éjszakája!

2018. szeptember 24. hétfő

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén először két napon át, szeptember 28-án és 29-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Kerületünkben számos egyetem, intézmény csatlakozott a programsorozathoz: pénteken kora délutántól szombaton délutánig bepillanthatunk a kulisszák mögé, tudományos, kulturális előadásokat hallgathatunk, interaktív programokon vehetünk részt – akár gyermekekkel együtt.

Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket. Az idei év újdonsága, hogy a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan számos budapesti és vidéki múzeum, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum is részt vesz az eseményen.

Minden tudományterület képviselteti magát érdekes programokkal a rendezvényen. Érdeklődjünk akár a természettudományok, műszaki tudományok, orvostudományok, agrártudományok, társadalomtudományok, bölcsészettudományok, vagy akár a művészetek iránt, biztos, hogy találhatunk magunknak érdekes és vonzó programot. Lesznek előadások, workshopok, beszélgetések, kiállítások, tárlatvezetések, kísérletek, laborlátogatások, bemutatók, versenyek, filmek, kreatív foglalkozások és még sok minden más. Nincs belépőjegy, minden program ingyenesen látogatható, azonban bizonyos programokra előzetes regisztráció szükséges.

Józsefvárosban is jó néhány intézmény, egyetem készül különleges programmal a Kutatók éjszakájára. A teljesség igénye nélkül, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán hallgathatunk hadtörténeti előadásokat, de szó lesz a kiberbűnözésről is. Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán belekóstolhatunk a reklámok világába, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon 3D puzzle kiállítás, tésztahíd-építő workshop is várja az érdeklődőket, vagy épp rakétát lehet építeni gyufából. A Semmelweis Egyetem karai és klinikái az orvosi témák, kutatások széles palettáját kínálják: egy szimulációs laborban végignézhetünk egy szülést, megismerkedhetünk a szív csodáival, génjeinkkel, a sebészeti kutatásokkal és innovációkkal, a képalkotó diagnosztikákkal.

A Magyar Nemzeti Múzeumban régészkedhetünk, az ELTE Bölcsészettudományi Karán az ázsiai országok kultúrájához kerülhetünk közelebb, a Magyar Természettudományi Múzeumban például a vadon termő gombákkal kapcsolatos ismereteinket bővíthetjük. Kinyitja kapuit a nagyközönség előtt a Nokia Skypark, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum is. Az ELTE Füvészkertben botanikus szakvezetésen vehetünk részt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Információs Technológiai és Bionikai Karán a biomedicinális kutatásokról lesz szó.

Részletes programok, további információ és regisztráció: https://www.kutatokejszakaja.hu/

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben