Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Állandó telt ház, rengeteg kiállítás és élmény

Ötéves a Józsefvárosi Galéria

2018. szeptember 25. kedd

Idén szeptemberben ünnepli ötödik születésnapját a megújult Józsefvárosi Galéria. Szabó Erzsébet, a kulturális szintér szakmai igazgatója 2013-ban hamvaiból támasztotta fel az akkor már akadozva működő galériát. Az évente több tízezer látogató, a mindezidáig 56 magas művészeti kortárs kiállítás jelzi: megérte beletenni a szívét és a lelkét. Hogy honnan indult és merre tart, és hogy miben rejlik a galéria sikere, főként erről beszélgettünk az emeleti irodában, festmények alatt, kisplasztikák között Szabó Erzsébettel.

Már az első beszélgetésünkkor éreztem, hogy ebben a galériában nagyon barátságos a légkör...

Fesztelen, családias hangulat jellemzi galériánkat. Ahhoz, hogy évről évre egyre többen térjenek be hozzánk, nem elég, hogy frekventált helyen vagyunk, vagy, hogy olyan nagynevű művészek képeit mutattuk be, mint Aba-Novák Vilmos, Tóth Menyhért, Kóka Ferenc, vagy a mostani jubileumi ünnep ékköveként Kő Pál csodálatos szobrait és rajzait. Mindehhez a hely szellemisége is elengedhetetlen. Szerencsés vagyok, hogy ilyen odaadó csapattal dolgozhatok együtt, akikkel nagyon egy hullámon rezgünk. Sokoldalúak, fogékonyak a művészetek iránt és emberileg is nagyszerűek. Legtöbbüknek van valami művészi irányultsága, éppen ezért mindent megtesznek, hogy a legszélesebb palettáról, színes, minőségi programokat szervezzenek az idelátogatóknak.

Ennek köszönhető, hogy aki belép, szívesen elidőz itt, és hamar visszatérő vendég lesz?

Van egy törzsközönségünk, akikkel szinte mindannyian névről ismerjük egymást, mert a legtöbb eseményen itt vannak. Az önkormányzat fenntartásában működünk és szerencsések vagyunk, mert így minden saját szervezésű programunk ingyenes. Gondolhatnák, hogy így, könnyű vonzó hellyé válni, de szerintem minőség nélkül lasszóval fognánk az embereket. Amikor újjáélesztettük a galériát, az volt a célkitűzésünk, hogy a kortárs képzőművészek élvonalát mutatjuk be, minden műfajban csak értékálló és értékteremtő magas színvonalú alkotásokat hívunk meg. Az éppen futó kiállításainkat igyekszünk komplexszé és emberközelibbé tenni, ezért van tárlatvezetés, filmvetítéseket és beszélgetéseket is szervezünk a művésszel.

Mi alapján döntik el, hogy kiknek a munkáit mutatják be?

Megvan a határozott elképzelésem arról, hogy mi mindent szeretnénk a galériában bemutatni. Ugyanakkor természetesen figyelembe kell venni a látogatóink igényeit is. Szerencsére bátran állíthatom, hogy az idejárók már eleve a magas kulturális értékek élvezői, így az ő igényeik és az én elképzeléseim sok mindenben hasonlók. A művészeti nevelést már a legkisebbeknél is komolyan vesszük, ezért minden kiállításunk mellé tartozik múzeumpedagógiai foglalkozás is. A jó ízlés kialakításáért ugyanis mi is felelősséggel tartozunk.

Ha jól értem, szeretnének minden korosztályt megszólítani, és nem csak szorosan képzőművészeti eseményekkel.

Amikor először merült fel, hogy koncerteket is szervezzünk ide, a Galériába, úgy gondoltuk, csak társművészetként egészíti ki az itteni képzőművészeti életet. De már az elején nagy volt az érdeklődés, kollégánk olyan világszínvonalú produkciókat is ide tudott hozni, ami igen gyorsan népszerűvé tették a rendezvénysorozatot, melynek a Könyvjelző Varieté nevet adtuk. Főleg jazz- és blues produkciók szerepelnek a palettán, de gyakran vannak világzenés koncertek is, illetve progresszív kortárs zenei előadások. Szervezünk tudományos, ismeretterjesztő előadásokat zenével, művészettörténettel, irodalommal, történelemmel, utazással kapcsolatosan, melyeket szintén nagyon kedvel a közönség. A gyerekprogramjaink is nagy népszerűségnek örvendenek a kerületi iskolák és óvodák között. Köszönhető ez annak, hogy megbízhatóan csak a magas minőséget ajánljuk a gyerekközönségnek. Sokszor nálunk élik meg először azt a művészeti élményt, ami majd később érzékeny és értő közönséggé avathatja.

Szeptember 27-én ünneplik a jubileumi szülinapot. Milyen programokkal készülnek a nagy napra?

Kő Pál kiállításával kezdtük meg az ünneplést, és mivel ünnepelni jó, ezért nem állunk meg itt. Az említett napon „családi körben” ünneplőbe öltöztetjük galériánkat a nálunk kiállító 60 művész egy-egy reprodukciójával, amit persze majd a nagyközönség is megtekinthet. Felidézzük az elmúlt 5 év kiállításainak a hangulatát Szakolczay Lajos művészeti íróvezetésével. Sipos Misi és Kardos Mari húzza el a nótánkat gondoskodnak a jó hangulatról. Külön öröm, hogy csaknem minden meghívott örömmel fogadta el a meghívást és eljön. Ez az igazi visszajelzés arra, hogy öt évvel ezelőtt érdemes volt mindezt megálmodni és apránként felépíteni.

Fotó: Baranyai Attila, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben