Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hangversennyel ünnepelték a több mint húszéves barátságot

Olasz testvérvárosi delegáció Józsefvárosban

2018. szeptember 26. szerda

Több mint húsz éve, 1996 nyarán született meg az a máig tartó baráti kapcsolat, melynek köszönhetően Józsefváros és az olaszországi Pescina 1998-ban hivatalosan is testvérvárosokká váltak. Idén ismét küldöttség látogatott kerületünkbe az Abruzzo tartományban található kisvárosból. Látogatásuk részeként rendezték meg szeptember 25-én este azt a hangversenyt, melynek a Józsefvárosi Zeneiskola díszterme adott helyszínt.

A rendezvényen – melyen jelen volt többek között Egry Attila alpolgármester és a Józsefvárosi Önkormányzat több képviselője is – az olaszországi testvérváros nevében Stefano Iulianella polgármester, kerületünk nevében pedig Sántha Péterné alpolgármester köszöntötték a megjelenteket, kölcsönösen hangot adva reményüknek, hogy a két település és az intézmények közötti barátság a jövőben is virágozni fog.

A Józsefváros és Pescina közötti baráti kapcsolat 1996-ban, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola és a pescinai Fontamara Oktatási Központ kórusainak együttműködésével vette kezdetét. Azóta a Vajda kórusának tagjai már nyolc alkalommal látogattak el Pescinába, és kerületünkbe is több alkalommal érkeztek kórusok és zenekarok az olasz testvérvárosból.  A közös zenélés örömére és a gyerekek közötti tapasztalatcserére, barátságra épülő kapcsolat megszületésében kiemelkedő szerepe volt a Vajda Péter iskola akkori gazdasági vezetőjének, Pataki Tamásnénak, Pataki Emese olasztanárnak és Farkas Gézának, a Vajda kórus karnagyának, valamint a Fontamarai Oktatási Központ munkatársainak. A hangverseny előtt Filep Mária, az iskola igazgatónője, illetve Maria Babbo, a Fontamara Oktatási Központ igazgatóhelyettese is köszöntötték a jelenlévőket, felidézve többek között a cserekapcsolathoz kötődő emlékeiket, és köszönetet mondva a helyszínért a Józsefvárosi Zeneiskolának.

A beszédeket követően az Abruzzói Oroszlánok nevű fúvószenekar öt virtuóza adott széles műfaji skálán mozgó koncertet, Paolo Alfano vezetésével. A nemzeti himnuszok mellett elhangzott többek között Brahms V. magyar tánca és a Monti-csárdás, felcsendültek Verdi és Rossini által komponált dallamok, de ismert filmzenék és az O sole mio, illetve a Volare című népszerű olasz dalok is részét képezték a színes repertoárnak.

Fotó: Nyári Gyula/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben