Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Programok a szakmának és a nagyközönségnek

A Turizmus Világnapja 2018

2018. szeptember 27. csütörtök

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ennek alkalmából a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) immár harmadik alkalommal szervezi meg a rendhagyó turisztikai nyílt napot, ahol minden érdeklődő egy turista szemével fedezheti fel Budapest látványosságait, legújabb attrakcióit és kulturális értékeit. A fővárosban egy szakmai konferenciát is rendeznek. A számok azt mutatják: Budapesten folyamatosan emelkedő pályán van a turizmus, és az ágazat sikereiből kerületünk sem marad ki.

A Turizmus Világnapján az UNWTO teljes vezérkara részt vesz a budapesti szakmai konferencián, a turisztikai szolgáltatók pedig számos egyéb programot kínálnak az érdeklődőknek. A Turizmus Világnapja alkalmából a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) idén is turisztikai nyílt napot szervez partnereivel együtt szeptember 27-én. Bővebb információ a programokról a linkre kattintva.

Egyre több turista, javuló szolgáltatások

Évek óta felfelé ívelő pályán van a turizmus Budapesten és Józsefvárosban egyaránt. A fővárosban a vendégéjszakák száma 2017-ben először haladta meg az évi 10 milliót és egyre többen érkeznek turisztikai céllal kerületünkbe is. A 2017-es statisztikai adatok szerint tavaly 4,2 millió turista 10 milliónál is több vendégéjszakát töltött Budapesten. Ebből 402 302 vendég kerületünkben szállt meg, és itt töltött 950 436 éjszakát, csaknem 10 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig majdnem két és félszer több a turista: 2008-ban 170 793-an látogattak városrészünkbe. 

Józsefváros a kerületek közötti rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik: városrészünk a tavalyi adatok alapján – a Várnegyedet is maga mögött tudva – a negyedik helyet foglalja el a vendégek és a vendégéjszakák számát tekintve. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az elmúlt években megújultak köztereink, és a patinás belvárosi társasházak is folyamatosan szépülnek. A szállodaipar is komoly érdeklődést mutat Józsefváros iránt. Négycsillagos hotel nyílik a közeljövőben a Horváth Mihály téren is, a meglévő hotelek pedig már számos elismerésben részesültek és kiemelkedően szerepelnek a különböző toplistákon.

Az egyik legnépszerűbb utazási oldalon – a Tripadvisoron – az utazók véleménye alapján összeállított 2018-as ranglistán Magyarország legjobb szálláshelyei között három kerületi hotel is szerepel: a Lőrinc pap téri Hotel Palazzo Zichy a harmadik, a Blaha Lujza téri Hotel Nemzeti Budapest a tizenegyedik, a Nagy Templom utcai Fraser Residance Budapest pedig a tizenharmadik legjobb magyar szálláshely lett. A Hotel Palazzo Zichy 2015-ben a Trivago.hu szálláskereső oldal rangsorában lett a legjobb, 2016-ban pedig a TripAdvisor látogatóinak véleménye alapján lett Magyarország első számú szállodája.

2015-ben első alkalommal kerültek be szállodák a Magyar Értéktárba, a Nemzetgazdasági Minisztérium hét budapesti és három vidéki szállodát részesített a megtisztelő címben. Közülük három – a Hotel Nemzeti Budapest, a Novotel Budapest Centrum és a Hotel Palazzo Zichy – Józsefvárosban található.

Mastercard: Budapest előrébb jutott a legnépszerűbb nagyvárosok rangsorán 

Bangkok, London és Párizs a leglátogatottabb város a világban a Mastercard 2017-es összeállítása szerint, amely alapján Magyarország 7 helyet javítva a 32. legkedveltebb turistacélpont.

A nemzetközi kártyatársaság Mastercard Global Destination Cities Index nevű kutatása szerint – amely világ 162 leglátogatottabb nagyvárosát vizsgálta – a 2017-es adatok alapján Budapesten csaknem 6 millió külföldi átlagosan 5 napot töltött és összesen majdnem 3 milliárd dollárt (825 milliárd forint), átlagosan fejenként napi 103 dollárt költött.

Fotó: Huszár Boglárka, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben