Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ötéves a Józsefvárosi Galéria

Művészbarátokkal ünnepelték az évfordulót

2018. szeptember 28. péntek

„Egy álmom vált valóra, amikor öt évvel ezelőtt az önkormányzat nem zárta be az akkor már akadozva működő, rossz állapotban lévő Józsefvárosi Galériát, hanem úgy döntött, felújítja” – emlékezett vissza a kezdetekre Szabó Erzsébet, a Galéria szakmai vezetője a születésnapi ünneplés megnyitóján. A családias hangulatú jubileumi megemlékezésre egy koccintás erejéig mi is beugrottunk, hiszen az elmúlt öt esztendő nagyobb kiállításairól és eseményeiről is mindig örömmel számoltunk be.

 Az elmúlt öt évben állandó telt házzal, színes, minden generációt kiszolgáló kiállításokkal és programokkal működő kulturális színtér jubileumi ünnepsége olyan volt, mint egy baráti összejövetel. Mégis, „Az egy négyzetméterre jutó Széchenyi-, Kossuth-, Nemzet Művésze-díjjal kitüntettek számával bekerülhetnénk a rekordok könyvébe” – mondta mosolyogva a közönségnek Szabó Erzsébet.

És valóban, ahogy körbenéztünk, a sorok között művészóriásokat pillanthattunk meg. Festőművészek, grafikusok, szobrászok, textilművészek, zenészek, művészettörténészek ültek a közönség soraiban, majd’ 60 művész. Szinte mindenki eljött, aki az elmúlt öt évben bemutatta műveit a József körúti intézményben. Az itt kiállítók munkáiból pedig egy jubileumi tárlatot hozott létre a Galéria: mindenkitől egy-egy alkotás poszter formájában jelzi, „itt voltunk, lenyomatunkat alkotásaink formájában emlékül itt hagyjuk”.

A visszaemlékezéshez egy kisfilm érkezett a segítségünkre. Az első képkockákon megjelentek Aba-Novák Vilmos kiállításának a pillanatképei. „Nem véletlen, hogy ezzel az eseménnyel nyitottuk meg annak idején az újjászületett Galériát” – mondta Szabó Erzsébet. „Ezzel szerettük volna magunkat pozicionálni a főváros kulturális palettáján: a víziónk akkor és most is a magas, értékálló művészet bemutatása. Nagy öröm, hogy mindezt ingyenesen biztosíthatjuk az ide látogatóknak, annak köszönhetően, hogy az önkormányzat fenntartásában működünk” – tette hozzá.

A kisfilm után Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd a látottakra reagálva kiemelte, hogy az intézmény sikerét mutatja, hogy milyen nagy számban, milyen sokszínű programmal és kiállítással töltötték meg a Galéria falait és ezzel a kerület lakóinak kulturális életét az itt dolgozók. „Jó döntés volt 5 évvel ezelőtt úgy határoznunk, hogy a józsefvárosiaknak biztosítunk egy olyan színteret, ahol igényes, magas színvonalú művészeti kiállításokkal és tartalmas programokkal töltődhetnek fel. Folytatni kell a munkát, mert a Józsefvárosi Galéria eseményei különleges színfoltot jelentenek a kerület életében!”

Az elmúlt 5 évben kiállító művészek alkotásaiból nyílt jubileumi tárlat megtekinthető az újjászületett Józsefvárosi Galériában.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros Újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben