Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ötvenéves a Szent Egyed Közösség

Ünnepi szentmise a Szent József-templomban

2018. szeptember 30. vasárnap

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta azt az ünnepi szentmisét, amelyet a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség megalapításának 50. évfordulója alkalmából tartottak szeptember 29-én, a Horváth Mihály téren található Szent József-templomban. Az ünnepi misén jelen volt Sára Botond, Józsefváros polgármestere is.

A jelenlévőket Michels Antal plébános köszöntötte, majd kezdetét vette az eukarisztikus liturgia. Erdő Péter homíliájában hangsúlyozta: a világra figyelő egyházra van szükség, és olyan közösségekre, akik az imádkozás mellett cselekszenek is. „Isten országa hatékonyabb és nagyobb, mint amit mi látunk”- emlékeztetett a bíboros, hozzáfűzve, hogy a Szentlélek az egyházi közösség látható határain kívül is kifejtheti hatását, ami az emberi szívekben mutatkozik meg. „Ha elfogadjuk a Szentlelket, akkor rajtunk keresztül képes megújítani a világot. Ma is nagy szükség van arra a szeretetre, imádkozó és cselekvő, bátor lelkiségre, amelyet a Szent Egyed közösség hazánkban is képvisel” – fogalmazott Erdő Péter.

Szőke Péter, a magyar közösség vezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet: korunkban nagy a kísértés, hogy falakat emeljünk, amelyek elválasztják egymástól az embereket, népeket. „De Krisztus közössége nem tűri a földi határokat, nem lehet korlátok közé szorítani. Ki kell lépnünk, és odaállni azok mellé, akiket kevesen akarnak átölelni” – mondta. A szentmise után a közösség tagjai szeretetvendégséget tartottak.

A mára mintegy hatvanezer tagot számláló, a világ 73 országában jelenlévő Sant’Egidio közösséget egy római diák, Andrea Riccardi néhány iskolatársával közösen alapította, 1968-ban. Céljuk az volt, hogy a szegénynegyedeket járva felkarolják az ott élő utcagyerekeket. A közösség tagjai ma is a periférián élőket – hajléktalanokat, fogyatékkal élőket, romákat, menekülteket, intézetben élő gyermekeket, elhagyott idős embereket – segítik.

Fontos céljuk a népek közötti béke fenntartása, illetve az ökumenikus és vallásközi párbeszéd megteremtése. Egyik kiemelkedő eredményük volt, hogy segítségükkel Mozambikban tizenhat évi polgárháború után 1992-ben békét kötöttek a harcoló felek. 2002-ben útnak indítottak egy afrikai AIDS-betegek, elsősorban várandós anyák kezelését segítő, később pedig egy afrikai gyerekek anyakönyvezésével foglalkozó programot. Utóbbi célja, hogy megmentsék a gyermekeket a bűnbandáktól, az ember- és szervkereskedőktől.

Fotó: Senger Nikolett/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben