Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fesztivál a cigány kulturális értékek népszerűsítésére

Cigányvarázs ötödször

2018. október 01. hétfő

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Cigányvarázs névre keresztelt Kárpát-medencei Cigányprímások és Zenekarok Fesztiválját. A hagyományőrző kétnapos esemény célja a magyarországi cigányság társadalmi felzárkózásának elősegítése, továbbá a cigányság értékeinek és zenei kincseinek bemutatása. Az idei gálaestet szeptember 28-án a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány szervezésében, Boros Lajos prímáskirály emlékére rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvény egyik védnöke Sára Botond polgármester volt.

A történelmi Magyarország majd’ minden szegletéből érkeztek prímások, együttesek, énekesek és táncosok, hogy együtt ünnepeljék és mutassák be a cigányság kultúrájának kincseit.

A kétnapos fesztivál első napján, szeptember 27-én a Március 15. téren a szabadtéri koncert kiegészítő programjaként társ cigány művészeti bemutatót tartottak, ahol az érdeklődők cigány foglalkozásokon vehettek részt, megismerkedhettek a cigány kézműves hagyományokkal, találkozhattak cigány írókkal, költőkkel, képzőművészekkel, valamint belekóstolhattak a cigány gasztronómiába is.

A második napon, az esemény záró akkordjaként, immár hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották meg az ünnepi Gálakoncertet.

A kulturális fesztivált a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány szervezte, amelynek nevében Raduly József fesztiváligazgató-rendező köszöntötte a megjelenteket. A színpadon egymást váltották a kiváló cigányzenészek, prímások, és táncegyüttesek.

Fotó: Nyári Gyula/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben