Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tudomány minden korosztálynak

Józsefvárosban is népszerű volt a Kutatók Éjszakája

2018. október 01. hétfő

Ebben az évben is országszerte számtalan programmal várta az érdeklődőket a szeptember 28-án és 29-én megrendezett Kutatók Éjszakája. A tudomány minden területéről hallgathattunk előadásokat, nézhettünk kísérleteket, járhattunk be múzeumokat, kutatóintézeteket, egyetemeket a bőség zavarával küzdve. Józsefvárosban olyan széles volt a kínálat, hogy komoly fejtörést okozott annak a kiválasztása, melyikre eseményre is látogasson el az ember.

Több múzeum szolgált igazi „színes-szagos” élményt adó, a különböző tudományágakat és világunkat tapintható közelségbe hozó aktivitással kerületünkben. A Nemzeti Múzeumban szakemberek tartottak előadást a legújabb kutatási eredményekről és a fejlődő technika kínálta lehetőségekről, a kisebbek pedig megismerkedhettek a régészet alapjaival.

A Természettudományi Múzeumba látogatók betekintést nyerhettek a gombák sokszínű világába. Az inváziós fajokat bemutató programon akár kézbe vehették azokat az ártatlannak tűnő állatkákat, mint az észak-amerikai eredetű cifrarák, vagy a szintén nem őshonos, ázsiai amuri kagyló, valamint a harlekinkatica, amelyek óriási veszélyt jelentenek a helyi fauna populációjára.

Az idei év ásványát, a fluoritot izgalmas, UV-lámpás kalandozás közepette ismerhették meg a fiatalok.

A Füvészkertben vezetett sétán résztvevők elámulhattak, mennyi mérgező növényfajta él körülöttünk, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán kora délutántól estig volt lehetőség előadásokat hallgatni.

Az eseményhez először csatlakozott a Nokia Skypark is, ahol a robotika és a mesterséges intelligencia világába nyerhetünk bepillantást ezen az éjszakán.

A programokat járva önkéntelenül is elgondolkozott az ember, hogy hol van már az a hál’ Istennek letűnt világ, ahol a gyerekek egy felismerhetetlen rozsdakupacot kellett nézzenek a poros múzeumi tárló homályos üvegén át, ami a tájékoztató szerint honfoglaláskori kard volt, de csak a legvadabb képzelőerővel bíró látogatók tudták elképzelni, milyen is lehetett a kiállított tárgy valójában!

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben