Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Filmbe illő autós üldözés

Elkapták az ámokfutót

2018. október 03. szerda

Egy fővárosi férfi autójával egy szeptemberi éjszakán kezdett filmekbe illő menekülésbe a kerületi utcákon. Minden lehetséges közlekedési szabályt megszegett, forgalommal szembe száguldott, a rendőrök autójának is nekiment, majd futva akart távozni, ám a józsefvárosi zsaruk elkapták őt és utasát is.

Cs. Dávid (19) szeptember 8-án 2 óra 45 perckor a VIII. kerület utcáin poroszkált, amikor egy kereszteződésből kifordulva egy rendőrautó sorolt be mögé. – Azt láttuk, hogy a sofőr idegesen néz a visszapillantó tükörbe, amikor kifordultunk mögé, mi több, az utasa is nyújtózkodott, ő is figyelt – mondta Kaszonyi Melinda őrmester, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság járőre a Zsaru magazinnak. – Ez már eléggé gyanús lett ahhoz, hogy a számítógépen lekérjük az autó adatait. A jármű nem szerepelt a körözési listán, ám kiderült, kötelező felelősségbiztosítás nélkül vett részt a forgalomban, ami rendőri intézkedést igényelt.

A járőrök hang- és fényjelzéssel próbálták megállítani és igazoltatni a férfit, ám annak esze ágában sem volt megállni. Adott egy kövér gázt, amivel kezdetét vette egy ötperces, száguldással, szabálysértésekkel teli kergetőzés a józsefvárosi utcákon. – A menekülőt nem érdekelte semmi. Nem állt meg a stoptábláknál, a megengedett sebesség kétszeresével száguldott, szembe a kötelező haladási iránnyal, szerencsére ebben az időpontban nem volt forgalom a kerületben, csak ezért nem okozott súlyos balesetet. Megpróbált lerázni bennünket, ami nem sikerült, végig a járműve mögött haladtunk. Közben rádión értesítettem a történtekről a tevékenységirányítási központot, erősítést kértem – mondta a rendőrautót vezető Horváth Gyula őrmester, járőrvezető. 

Fotó: Zsaru magazin/Marosfalvi Péter

Hétperces autós fogócska után zsákutcába hajtott a menekülő. A Magdolna utcán útját állta egy másik, keresztben megálló rendőrautó. A sofőr tolatásba kezdett, közben nekihajtott a járőrkocsi elejének is. A Tavaszmező utcánál hirtelen fékezéssel megállt, majd ő és utasa is kipattantak az autóból. – A sofőr ugrott ki először, futásnak eredt – folytatta Kaszonyi Melinda őrmester. – Maratoni távokat futok versenyeken, a futás szolgálatban sem jelent különösebb problémát. Szóltam a társamnak, hogy foglalkozzon az éppen kiszálló utassal, akit sikerült is elfognia. A sofőrt lassan beértem, ekkor taktikát váltva bújócskázni kezdett. Erre már nem volt ideje: elfogtam, majd előállítottuk. Cs. Dávid és utasa sem szerepeltek a körözési rendszerben, nem volt náluk olyan tárgy sem, ami bűncselekmény elkövetésére utalt volna. A férfi nem tudta megmagyarázni, miért kezdett bele ebbe a veszélyes száguldásba, csak a vállát vonogatta. Érthetetlen volt az egész, mert nem követett el olyan súlyos kihágást, ami miatt ezzel kellett volna próbálkoznia, de ámokfutásában több súlyos közlekedési szabálysértést követett el, szándékosan veszélyeztetve mások épségét, biztonságát, megrongálva egy rendőrségi autót is, amelyek miatt a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság több eljárást is indított a sofőr ellen, aki szabadlábon védekezik.

Forrás: Zsaru magazin

A  nyitókép illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben