Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lámpák és ledek segítik a közlekedést

Intelligens gyalogátkelők a kerület négy pontján

2018. október 04. csütörtök

Az akadálymentesített, intelligens átkelőhelyek – az ún. okos zebrák – jelentősen növelik a közlekedésbiztonságot, főleg az idősek, gyermekek, családok szempontjából. Józsefváros önkormányzata a kerület négy pontján alakított ki ilyen okos zebrákat, iskolák, idősklub, óvoda közelében. Az átkelőhelyeknél szürkülettől külön megvilágítást kap a várakozó gyalogos, illetve aszfaltba süllyesztett ledek villogó fénnyel figyelmeztetik az autósokat az átkelőkre.

Négy helyszínen alakítottak ki „intelligens” gyalogátkelőket a kerületben. A Százados úton – a Pitypang Tagóvoda előtt –, a már korábban kialakított zebrát korszerűsítették, a Vajda Péter utca és a Bláthy Ottó utca kereszteződésében – a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolánál – teljesen új gyalogátkelőt építettek ki, továbbá okos zebra segíti a közlekedést a Kun utca és a Dologház utca kereszteződésében és a II. János Pál pápa téren, a Deák Diák Általános Iskola előtt is.

Sára Botond polgármester lapunknak hangsúlyozta: a rend és biztonság megteremtése nemcsak a közbiztonságot, egészségbiztonságot, hanem a közeledésbiztonságot is jelenti. „Úgynevezett okos zebrát alakítottunk ki négy helyen, amelyek fontos csomópontoknál, intézményeknél találhatóak. Ahol most is állunk – a Kun utca és a Dologház utca kereszteződésében – a közvetlen környezetben található idősklub, óvoda, tűzoltóság, forgalmas park és nem messze a kórház.

Tehát egy olyan nagy forgalmat bonyolító csomópont, amelynek bár eddig is volt kijelölt gyalogátkelőhelye, ám a gyalogos közlekedés még biztonságosabbá tételére törekedtünk. Az új technológiának köszönhetően az átkelőhöz érkező gyalogost érzékeli a napelemről működő rendszer, külön világítást kap a várakozó személy és az aszfaltba süllyesztett led prizmák is figyelemfelhívó hatással vannak az autósokra” – magyarázta Sára Botond. 

A polgármester hozzátette: az okos zebrák mellett a Kun utca és az Alföldi utca kereszteződésében – a Hétszínvirág Tagóvoda közvetlen közelében – a gyalogátkelők felfestését felújították és piros festést is kapott, hogy még nagyobb figyelemre intse az autósokat, a Gaál Mózes utca-Szenes Iván tér kereszteződés pedig szintén figyelmeztető felfestést kapott a jobbkéz-szabály betartására.

Sára Botond arról is beszélt, hogy az elvégzett munkák az erre szánt keret felét merítették ki, újabb négy helyszínen folytatják a közlekedésbiztonság megteremtése érdekében az átkelők kialakítását, korszerűsítését.

Azt is megtudtuk, hogy a Kun utca felújítására is sor kerülhet a jövőben. A polgármester elmondása szerint a tervek már elkészültek, a jövő évben a kivitelezést szeretné végrehajtani az önkormányzat.

Zentai Oszkár, a Népszínház negyed és a II. János Pál pápa tér önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: még évekkel ezelőtt, lakossági igény alapján képviselői kezdeményezésére festették fel a II. János Pál pápa tér Kun utca felőli sarkán a négyes zebrát a Ciklámen Idősek Klubja elé, és örömteli, hogy most az átkelőt modernizálták. Mint kifejtette: a nyugdíjas korúak biztonsága mellett szintén kiemelten fontos a gyermekek láthatósága, ezért a közelben lévő Hétszínvirág Tagóvodánál, a Kun utca – Alföldi utca kereszteződésében is feltűnő, piros felfestést kapott a zebra. Hozzátette: a körzet általános iskolája, a Deák Diák előtti zebra is modernizálásra került a gyermekek biztonsága érdekében. „Bízom benne, hogy ezekkel a fejlesztésekkel közlekedési baleseteket előzhetünk meg. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy gyalogosként az autóúton kizárólag útkereszteződésben, lehetőleg zebrán keljünk át. Saját biztonságunk érdekében az úton való átkelés előtt minden esetben tekintsünk körbe és mellőzzük a mobiltelefon használatát, mert elvonja figyelmünket a közlekedési helyzetről” – fogalmazott a képviselő.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben