Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Arad, a magyar Golgota

A szabadságharc mártírjaira emlékeztünk

2018. október 05. péntek

Főhajtással és koszorúzással tisztelgett Józsefváros önkormányzata október 5-én délelőtt az aradi tizenhárom kivégzett honvédtiszt, és a mártírhalált halt első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos emléke előtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Kossuth Mauzóleumnál megtartott ünnepségen Sára Botond polgármester mellett Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője is részt vett.

1849. október 6-a sötét záróakkordja volt az idegen segítséggel levert magyar forradalom és szabadságharcnak.

A másfél évvel korábban fegyvert fogott nemzet hadereje ekkor már letette a fegyvert, de a győztesek a lelkek felett is győzelmet akartak aratni. Az elrettentés és a további ellenállás elfojtását szolgáló brutális kivégzéssorozat napját nemzeti gyásznapként tartjuk számon 2001 novembere óta.

Józsefváros önkormányzata is megemlékezett e tragikus történelmi eseményről. Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd Benkő Péter, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Ady Endre: A Tűz csiholója, valamint Petőfi Sándor: Sors, nyiss nekem tért... című költeményét.

„Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek” – hangzottak fel a klasszikus sorok, majd a költemények elhangzása után Kocsis Máté országgyűlési képviselő és Sára Botond polgármester elhelyezte városunk önkormányzatának koszorúját Kossuth Lajos mauzóleumának kapujánál.

A FIDESZ-KDNP és a Jobbik józsefvárosi szervezetének koszorúzása után a megjelentek – képviselő-testületi tagok, intézményvezetők és józsefvárosi polgárok – mécseseket gyújtottak a szabadságharc kivégzett honvédtisztjeinek és Magyarország első miniszterelnökének emlékére.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult, a műsorban közreműködtek a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság tartalékos díszőrei, valamint a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes művészei.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben