Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Keserédes irónia

Maracskó Gabriella grafikái a Józsefvárosi Galériában

2018. október 08. hétfő

Maracskó Gabriella festő- és grafikusművész műveiből nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában október 5-én. A tárlat – amely az Hommage Á Manna, azaz Emlékezés Mannára címet kapta – egyfajta tiszteletteljes főhajtás a közeli ismerősei által Manna néniként becézett Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész emléke előtt. A hagyományokat követve a rendezvény keretében sor került az idei Supka Magdolna-díj átadására is.

Az ünnepélyes megnyitón Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatója köszöntötte a vendégeket, felidézve néhány Manna nénivel kapcsolatos személyes emlékét is.

A tárlatot Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg, aki többek között arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy Maracskó Gabriella grafikáiban kiemelt szerepet kapnak az általuk elmesélt történetek. Művei sokrétűek, így nem lehet három másodperc alatt befogadni őket. Egymásba fonódnak, szinte regénnyé alakulva kerek egész történeteket mesélnek el a szemlélődőnek.

Garami Gréta arra is kitért, hogy ezek a reneszánszt idéző, letisztult vonalvezetéssel készült alkotások – köztük az Ördöglakat, Leltár, Önmegmondó tréning, Pygmalion, és a Fogalmunk sincs, milyen történetben vagyunk című rajzok – tele vannak szimbólumokkal, finom, rejtett utalásokkal és üzenetekkel.

Hol keserű, hol könnyed iróniával mesélnek rólunk, emberekről: mindennapjainkról, férfi és női hibáinkról, öregkori csínytevéseinkről és magáról a művészetről.

Az ünnepség keretében Bényi Eszter, Supka Magdolna lánya örömmel jelentette be a hírt, hogy édesanyjáról hamarosan szobrot mintáznak, melyet Szabó Tamás szobrászművész készít. Ezt követően került sor az idei Supka Magdolna-díj átadására, amelyet Cserba György galériavezető és kurátor, Manna néni emlékének hű ápolója vehetett át. A képzőművészet patrónusa a díjjal járó honoráriumot Muzsnay Ákos Munkácsy-díjas grafikusművész készülő könyvének javára ajánlotta fel.

A rendezvényt az általuk előadott dalokkal Sipos Mihály Kossuth-díjas zeneművész, a Muzsikás együttes prímása, és Kardos Mária ütőgardonművész tették teljessé. A tárlat november 6-áig tekinthető meg a Józsefvárosi Galériában.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben