Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Körzeti rendészek Józsefvárosban

3-as számú körzet – Lényeges a párbeszéd az emberekkel

2018. október 10. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat június 1-én megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a kilenc személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Pálinkás Máriát, a 3. körzet rendészét.

Pálinkás Mária több mint öt évtizede józsefvárosi lakos, korábban a Várnegyedben teljesített szolgálatot közterület-felügyelőként. Az év elején értesült arról, hogy megalakítják a kerületben a körzeti rendészetet, ezért februárban csatlakozott a Józsefvárosi Közterület-felügyelet csapatához. Mint mondja: a Csarnok negyedben az utóbbi időben rengeteg építkezés indult meg, folyamatosan épülnek be a foghíjtelkek, így az építtetők és a lakosok között a parkolás, a zaj és a porszennyezés miatt vannak súrlódások, ezért igyekszik ezt kommunikációval, párbeszéd kezdeményezésével enyhíteni.

„Azt szerencsére mindenki belátja, hogy ez egy ideiglenes állapot, ha elkészülnek a házak, rendezettebb lesz a környék” – teszi hozzá. Emellett Mária szerint előfordulnak szemeteléssel kapcsolatos problémák is, és nehezíti a feladatokat, hogy a Vásárcsarnok és a Rákóczi tér különböző fenntartókhoz tartozik, de igyekszik minden felvetést jelezni az illetékeseknek. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatásai nagyon sokat segítenek, azokon a területeken is végeznek takarítási feladatokat, ami nem az ő fenntartásuk alá tartozik.

Többször keresték már lakosok a szomszédokkal való konfliktusok kezelésében, és mint mondja: „sok esetben már az is segítség, ha valaki meghallgatja a lakókat”. „Természetesen a komoly ügyeket a rendőrség felé továbbítom, hiszen ezekben az esetekben ők tudnak intézkedni” – teszi hozzá. Elmondása szerint azért jó a körzeti rendészet, mert napi kapcsolatot tud kialakítani a lakosokkal, kicsit gazdája tud lenni a területének. 

Pálinkás Mária

körzeti rendész

Telefonszám: 06-20-340-6292

E-mail: palinkasm@jozsefvaros.hu

3-as körzet:

Rákóczi út, Kiss József utca, a Népszínház utca egy része, Nagy Fuvaros utca, Déri Miksa utca, József körút határolta terület

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben