Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megalakul a budapesti fejlesztési tanács

Orbán Viktor felkérésére Tarlós István újra indul a főpolgármesteri posztért

2018. október 10. szerda

Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. A kormányfő ezt szerdán, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal, aki vállalja a jelölést. A főpolgármester elmondta: a közvetlen választás és a budapesti fejlesztési tanács létrehozása is szerepet játszott abban, hogy újra indul posztjáért.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt mondta: Tarlós Istvánnak „szigorú megkötései” voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen – a főpolgármester jelenlétében – döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet – közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd. Tudatta egyúttal, hogy a 3-as metró felújításához szükséges több tízmilliárd forintos összegről is meg tudtak állapodni.

Hozzátette: az elmúlt időszakban rengeteg budapesti fejlesztési programot indítottak meg, bizonyítva, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett. A megvalósult beruházások közül megemlítette például a városligeti műjégpálya és a Nemzeti Lovarda rekonstrukcióját, a Budai Vigadó, a Dagály, a Zeneakadémia és a Gül Baba türbéje felújítását, valamint a Korányi-projektet. A folyamatban lévő ügyek közül kiemelte a budai Várnegyed, továbbá a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni úti zsidó temető felújítását, az Operaház megújítását, és a tervek szerint megépítendő új atlétikai stadiont.

A megvalósult beruházások több mint 280 milliárd forintot, a folyamatban lévők pedig több mint 600 milliárd forintot tesznek ki. Mindebben a közlekedési projektek nincsenek benne, ezek esetében egy 700 milliárd forintot meghaladó tételről van szó – tette hozzá a miniszterelnök. Azt is megjegyezte, hogy a kormány több mint 217 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárosi önkormányzattól.

„Mindannyiunknak az az érdekünk, hogy Budapest visszanyerje a régi fényét. A kormánynak az is meggyőződése, hogy Magyarország csak akkor lehet komoly ország, ha a fővárosa is komoly dolgokra vállalkozik” – mondta Orbán Viktor. Szavai szerint ezeknek a céloknak az eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, magabiztos, közkedvelt polgármester. 

Tarlós István vállalja a jelölést

A harmadik ciklusára készülő főpolgármester úgy fogalmazott: jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. A jelöltség elvállalásában közrejátszott a közvetlen főpolgármester-választás, valamint a fővárosi fejlesztési tanács megalakítása – közölte.

A főpolgármester kijelentette: Budapesten az eddigi nyolc éve alatt „botrány, félrecsúszás nem volt”, így nyugodtan „elmehetett volna”, ugyanakkor – mint mondta – sok mindent elkezdtek, részben a kormánnyal együttműködve, és „nem lenne jó érzés ezeket félbehagyni”. „Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval” – tette hozzá Tarlós István. Elmondta, a döntését befolyásolta azt is, hogy a kormánnyal, illetve a Fidesz meghatározó kormányzati szereplőivel az együttműködés feltételei nagyon kedvezően alakultak. 

A Fidesszel és a kormánnyal megkötendő megállapodásban rögzítik majd egyebek mellett az M3-as metró befejezéséhez szükséges források megteremtését, valamint a közszolgáltató cégek fővárosi kézben hagyását – közölte Tarlós István, hozzátéve: a megállapodás részleteiről, a november 17. aláírását követően adnak majd tájékoztatást. 

A létrehozandó fejlesztési tanácsról elmondta: elnöke a kormányfő, társelnöke ő maga lesz. A testület ügyvezető alelnöke Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára, tagja lesz a grémiumnak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A főváros részéről tagok lesznek a főpolgármester mellett az általa jelölt főpolgármester-helyettes vagy helyettesek, továbbá két kerületi polgármester. A tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Baranyai Attila, Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben