Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A politikus, az író és a képzőművész

Gróf Bánffy Miklós józsefvárosi évei

2018. október 12. péntek

A Kolozsvárott, egy erdélyi arisztokrata családban született Bánffy Miklós 1891-ben Budapesten érettségizett, majd 1895-ben jogi doktorátust szerzett. 1912-től 1917-ig a pesti – Józsefvárosban működő – Nemzeti Színház intendánsa volt. Politikai pályáján nagy utat járt be Tisza Istvántól Károlyi Mihályon át Bethlen Istvánig. 1921 és 1926 között a Reviczky Gyula 5-ben élt, a Bánffy-palotában.

Bánffy Miklós – írói nevén Kisbán Miklós – 1873. december 30-án született Kolozsvárott egy erdélyi arisztokrata családban. Az érettségi megszerzése után 1895-ben jogi doktorátust szerzett, már diák korában festeni tanult Székely Bertalantól. Ezután egy darabig hazatért szülőföldjére. 1912-től 1917-ig a pesti Nemzeti Színház intendánsa volt; a teret, ahol a színház állt, Blaha Lujzáról nevezték el.

Bánffy politikai pályája meglehetősen kalandos: volt országgyűlési képviselő, Károlyi Mihály Nemzeti Tanácsára még felesküdött, de a kommunista hatalomátvétel után már inkább arcképfestészettel foglalkozott. 1921 és 1926 között – amely évek elején külügyminiszter volt –, a Reviczky Gyula utca 5-ben lakott a Bánffy-palotában. Ma emléktábla díszíti ezt az épületet. 

Később hazaköltözött Erdélybe, ahol az ottani magyar szellemi élet egyik vezetője lett. Számos folyóiratnak – többek közt az Erdélyi Helikon, az Utunk – volt a szerkesztője. Drámái ugyancsak nagy utat járnak be: írt Attila hun királyról, de Martinovics Ignácról is, míg korai elbeszélései az arisztokrácia életét mutatják be. Leghíresebb munkája, az Erdélyi történet trilógia – Megszámláltattál… (1935), És híjával találtattál… (1937), Darabokra szaggattatol (1940) – a Ferencz József idején zajlott erdélyi közéletet mutatja be. Illusztrációival Balázs Béla, Tamási Áron és Tompa László könyveit, valamint az Erdélyi Helikon számait is gazdagította. Pályája során színházi rendezőként, díszlettervezőként is alkotott.

A szerző 1950. június 5-én Budapesten halt meg, hamvait végül – végakarata szerint – 1976-ban helyezték el a kolozsvári Házsongárdi temető Bánffy-kriptájában.

Forrás: Ratzky Rita, irodalomtörténész  

Fotó: Fortepan, Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben