Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az Újraélesztés Világnapja

Életmentő képzés a Józsefvárosi Mentőállomáson

2018. október 16. kedd

Mit tenne, ha egy zsúfolt helyen a szeme láttára összeesne valaki? Azonnal a segítségére sietne? Vagy esetleg hátralépne és remélné, majd valaki más odamegy Ön helyett? Philip Zimbardo pszichológus kutatásaiban bizonyította, minél többen vannak a helyszínen, annál inkább megoszlik a felelősség, és ilyenkor a többség hajlamos nem cselekedni. Pedig egy hirtelen keringésmegállás esetén a túlélés kulcsa a gyors laikus segítség. Október 16. az Újraélesztés Világnapja, így az OMSZ Józsefvárosi Mentőállomására mi is ellátogattunk, hogy a nyílt nap keretében elsajátíthassuk az újraélesztés alapvető mozzanatait.

Mindig talpraesett, segítőkész embernek gondoltam magam, aki pánikhelyzetben ösztönösen jó döntéseket hoz. Aztán, ahogy lenni szokott, erre az élet rácáfolt. Azt vettem észre magamon, hogy éles helyzetben leblokkolok, és hagyom, hogy más lépjen oda a bajbajutotthoz. Majd anya lettem és ez sok mindent áthangolt bennem. A saját igények háttérbe szorultak, gyorsabban reagáltam, sok veszélyes szituációban helytálltam, és ez önbizalmat is adott. Az elmúlt két hétben két alkalommal lett mellettem rosszul egy utastársam, és végre mertem azonnal cselekedni.

„A legnehezebb a pszichés része, hogy merjünk odamenni segíteni” – erősítette meg a feltevéseimet Hámori Laura, a mentőállomás munkatársa. „Ezen kell először túllendülnünk. Segíthet, ha részt veszünk egy alapszintű elsősegély-nyújtó tanfolyamon, ugyanis gyakorlottan nagyobb eséllyel cselekszünk."

Nem volt kérdés, hogy magam is örömmel részt veszek a nyílt nap alkalmából megrendezett tanfolyamon. A Józsefváros Mentőállomás munkatársai precízen elmondták a legfontosabb lépéseket, majd mindent bemutattak a reanimációs babán.

És bár az évek alatt innen-onnan már magamba szívtam a legfontosabb tudnivalókat, rengeteg apró életmentő információval gazdagodtam. Az ütemes mellkas kompressziós technika mellett többek között elsajátíthattam a most már egyre több helyen elérhető félautomata defibrillátor használatát is, amellyel tovább növelhetjük a beteg túlélési esélyeit. 

„Ennek a mai nyílt napnak az egyik fő célkitűzése tudatosítani a laikusokban, hogy hirtelen keringésmegállás esetén a túlélés elsőszámú kulcsa a gyors segítség, az egyre több helyen elérhető félautomata defibrillátor használata és az azonnal megkezdett mellkaskompresszió” – emelte ki Tóth László állomásvezető. „Ilyenkor tényleg minden perc számít, ugyanis percenként 10 százalékkal csökken a túlélés esélye, ezért ha a mentők például öt perc alatt érnek a helyszínre – ami még Budapesten is rekord – már 50 százalékról indulunk. Az igazi hősök azok az emberek, akik mernek lépni, és a mentők kiérkezése előtt megkezdik az alapszintű újraélesztést, ezzel megteremtve a túlélés lehetőségét, annak, hogy esélyünk legyen megmenteni a beteget. Együtt sikerülhet!” – tette hozzá a szakember.

Az Országos Mentőszolgálat égisze alatt működő, egész országra kiterjedő „Hősképzés" keretében minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomások szakemberei.

Szöveg: Pfliegel Dóra

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben