Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Világsakkfesztivál

Losoncis sakkozók a Nemzeti Galériában

2018. október 24. szerda

A Losonci Téri Általános Iskola öt sakkozóval vett részt az idei Világsakkfesztivál programjain, október közepén. A rendezvénynek a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont.

A szüleikkel és tanáraikkal érkező gyerekek hamar birtokukba vették a Nemzeti Galériát, amely valóságos sakkpalotává vált október 13-án. Még a szintek is egy-egy sakkfigura nevét viselték: volt gyalog, futó, huszár és bástya szint. A negyedik Világsakkfesztivál – amelyhez világszerte több száz helyszín csatlakozott – Polgár Judit és Polgár Zsófia marcipánfigurákkal játszott sakkpartijával nyílt meg.

Az első emeleten a Szamos Sakkpalota Kupa 5-5 perces gondolkodási idejű, 4 fordulós gyerek sakkversenyén Polgár Judit, a rendezvény háziasszonya is üdvözölte a kis versenyzőket.

Erős mezőny, 64 gyerek csatázott a vonzó jutalmakért. A Losiból a legjobb eredményt az egyaránt 3-3 pontot szerző Bárány Máté (5.a) és Tóth Benedek (3.a) érték el. A verseny után nagyszerű kikapcsolódást nyújtott a híres festmények közötti Sakkjátszótéren a robotok irányítása, a tableteken játszható számtalan program, a sok mozgásos és logikai játék.

Az iskola diákjai már másfél évtizede kiemelkedő eredményeket érnek el sakkban. Az Országos Sakk Diákolimpiákon 2008-tól mindig a dobogón végeztek, az utóbbi tíz évben nyolc csapatbajnoki címet szereztek. Már háromszor érdemelte ki az iskola a Magyar Sakkszövetség elnökségétől a „Legjobb Nagytérségi Általános Iskola” kupáját, amit a Sakk Diákolimpia országos döntőjében az előző évben legeredményesebb 20 ezer fő feletti települések iskolájának ítélnek oda. A fiatal sakkozókat Horváth Zoltán sakkpedagógus mellett Györkös Lajos nemzetközi mester, Korpics Zsolt és Nógrády Vilmos FIDE-mesterek készítik fel a versenyekre.

Fotó: Losonci Téri Általános Iskola

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben