Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Előrelépés a magyar űrkutatás terén

Ferencz Orsolyát nevezték ki űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak

2018. november 05. hétfõ

Ferencz Orsolyát, az MTA köztestületének tagját, az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársát, józsefvárosi önkormányzati képviselőt nevezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak. „Magyarország az űrkutatás számos területén a világ élvonalába tartozik” – emelte ki Ferencz Orsolya, hozzátéve: a mostani intézkedés csak a felzárkózás kezdete, hiszen Magyarország az Interkozmosz programban korábban jelentős eredményeket ért el, és azokhoz mérhető sikereket szeretne felmutatni a jövőben is.

A miniszteri biztos feladata lesz gondoskodni az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozások előkészítéséről, egyeztetéséről és kidolgozásáról, felügyelni az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósulását, valamint képviselni a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben, fórumokon.

Ferencz Orsolya elmondta: Magyarország az űrkutatás számos területén a világ élvonalába tartozik, így a sugárzás- és dózismérésben, emellett kiválóak az anyagtechnikai és a tápegységek gyártásában, fedélzeti kommunikációs elektronikai berendezések fejlesztésében felmutatott eredményeink is. „Csillagászaink egyebek mellett az exobolygó kutatásban könyvelhetnek el fontos előrelépéseket, a magyar űrkutatási ágazat kiveszi a részét a space weather, azaz űridőjárás megfigyelését jelentő új szolgáltatásból is” – sorolta a miniszteri biztos. Hozzátette: kevesen tudják, hogy egy kisebb magyar cég 2000 alkatrésszel járult hozzá a Sentinel műhold elkészültéhez.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: szeretnék, hogy a visegrádi országok között is elevenebb és szorosabb együttműködés alakuljon ki az űrkutatás terén. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy hazánk 2015-ben, a harmadik Orbán-kormány alatt tagja lett az Európai Űrügynökségnek (ESA).

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság