Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Főhajtás és tisztelet

A hős katonaorvosokra emlékeztek

2018. november 06. kedd

Egy sebesült katona, egy orvos és egy vöröskeresztes ápoló alakját örökíti meg az Üllői út és a Korányi Sándor utca által határolt kis parkban található Magyar Orvos Hősi Halottak emlékműve. Az immár tízéves hagyományt követve ennél a Horvay István által megalkotott szoborcsoportnál tartott közös megemlékezést a Nemzeti Fórum Egyesület, a Józsefvárosi Önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium november 5-én. Ez az emlékmű méltó ahhoz, hogy minden ma praktizáló orvost emlékeztessen: bennük van a betegek reménysége – mondta beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter a kegyeleti koszorúzáson.

Benkő Tibor arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az 1942-ben felállított emlékmű ma már nemcsak az első világháborúban elesett és hősi halált halt orvosokra és vöröskeresztes ápolókra, de az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a második világháború és 1956 hőseire, sőt a napjainkban hősies munkát végző orvosokra, mentősökre és ápolókra is emlékezett bennünket, akik életüket áldozva segítettek a bajbajutottakon.

„Ez az emlékmű a múltból üzen a mának és a jövőnek”– fogalmazott a miniszter, aki Jókai Anna szavait idézve arra is emlékeztetett, hogy az ember nem lehet olyan nyomorúságos helyzetben fizikailag és lelkileg, hogy ne találna olyan embert maga körül, aki még inkább rászorul a segítségre, támogatásra. „Ez a szobor éppen ezt szimbolizálja”– hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a betegek egyetlen reménysége most is az orvosokban, a segítséget nyújtókban van, akiknek odaadás terén ma is követniük kell hős elődeik példáját. 

„Azokra az ápolókra, orvosokra, mentősökre emlékezünk, akik a szabadságharcban, forradalomban, háborúban mindvégig tartották a reményt azokban, akik a hazájukért harcoltak”– fogalmazott ünnepi beszédében Lezsák Sándor.

Az országgyűlés alelnöke arra is emlékeztetett, hogy hősi halottaink áldozatában a mi életünk, a mi lehetőségeink is benne vannak, ők értünk is feláldozták az életüket. 

Sántha Péterné, kerületünk alpolgármestere beszédében néhány hősi halott katonaorvos nevét is felidézte. „Egyikük sem akart meghalni, mégsem mérlegeltek, nem latolgatták az esélyt, hogy túlélhetik-e az infernót: mindaddig mentették a rászoruló sebesülteket és haldoklókat, mígnem őket is elérte a végzetük”– emlékeztette a jelenlévőket.

„A mi felelősségünk, hogy a nemzeti gondolatkör ápolásával és védelmével, őszinte és egyenes életvitellel példát mutassunk gyermekeinknek és unokáinknak, hogy az embert próbáló megmérettetések idején ösztönösen azt az utat válasszák, amit az 1956-os forradalmáraink, vagy az a névtelen orvos hős, akinek az alakját ez a szobor elénk idézi”– zárta szavait az alpolgármester. 

A beszédeket követően a megemlékezők – köztük Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka – főhajtással, koszorúkkal és mécsesekkel rótták le tiszteletüket a hősök emléke előtt. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben