Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kékesszürke ködfátyol

Kerékgyártó László kiállítása a H13 Galériában

2018. november 08. csütörtök

Kerékgyártó László festményeiből, kisgrafikáiból és jelfáiból nyílt kiállítás november 7-én a H13 Galériában. Az erdélyi származású művész alkotásai egy lágy, elmosódott kontúrú, ködbevesző világba repítik a szemlélődőt. A december elejéig megtekinthető tárlat megnyitóján Dr. Aniszi Kálmán író, publicista, nyugalmazott egyetemi tanár mondott ünnepi beszédet.

„Kerékgyártó László nem a múltba vesző, tovatűnt falusi idill festője, hanem a nagyvárosi életé, melynek egyik legjellemzőbb életérzése az atomizálódás, az elidegenedés”– hívta fel a jelenlévők figyelmét Dr. Aniszi Kálmán, hozzátéve, hogy manapság a hagyományos értékeket kiszorítja az individualizmus és az önzés, az ember pedig parányi porszemként sodródik a milliárdos, arctalan tömegben.

Ennek az életérzésnek a krónikása Kerékgyártó László festőművész, grafikus és szobrász, akinek művei kékesszürke pernyével borított, ködfátyolos, bizonytalan körvonalú képvilágukkal a mai kor emberének bizonytalanságokkal, szorongásokkal teli életérzését idézik elénk. „A képekről hiányzik a derű, a napfény és az ahhoz társuló árnyék. Nem véletlenül. Ilyen világban csakis állandó éberséggel lehet viszonylagos biztonságban élni és ténykedni. Tülekedünk, loholunk, csak azt nem tudjuk hova tartunk”– fogalmazta meg a mai kor emberének életérzését Dr. Aniszi Kálmán.

A nyugalmazott egyetemi tanár beszédében többek között arra is kitért, hogy Kerékgyártó László számára szülőföldje, Nagyvárad láthatóan nagyon sokat jelent. Akárcsak történelmi nagyvárosaink, többek között Kolozsvár. Ezt a várost idézi meg az egyik kiállított festmény is, mely Mátyás király szülőházát ábrázolja.

A látogatók emellett megtekinthetik még többek között a Gellérthegy, a Mikrovilág, a Tűnődés és a Csendélet című festményeket, számos kisgrafikát és a jelfákat, melyek közül az egyik Kós Károlynak, az erdélyi magyar szellemi élet egyik legnagyobb alakjának állít emléket. A tárlat december 5-ig tekinthető meg a H13 Galériában (Horányszky utca 13).

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben