Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Játékok és kisállatok bűvöletében

Márton-napi forgatag a Mátyás téren

2018. november 12. hétfő

Márton-napján számos helyen a néphagyománnyá vált libalakomával idézik meg a réges-régi legendát, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált megbújni, amikor püspökké akarták választani, de a szárnyas jószágok gágogásukkal elárulták őt. Ebből az alkalomból pénteken a Kesztyűgyár Közösségi Ház szervezői is számos izgalmas programmal készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az izgatott és boldog gyermekzsivaj mellett olykor-olykor libagágogástól és szamárbőgéstől is hangos volt a Mátyás tér november 9-én délután. A Kesztyűgyár Közösségi Ház előtt a hagyományos népi játékok mellett csocsó, trambulin, pingpong is várta a családokat, sőt a bátrabbak még íjászatban is próbára tehették ügyességüket.

A játékokban és a sportokban elfáradt gyermekek és szüleik a kézműves foglalkozásokon kézügyességükről és kreativitásukról tehettek tanúbizonyságot. Akárcsak az aszfaltrajz verseny résztvevői, akik közül a legtehetségesebbeket külön ajándékkal jutalmazta a zsűri. A szervezők a Márton-napi hagyományokat követve zsíros kenyérrel és bográcsban sült libatepertővel várták a Mátyás térre látogatókat, akik a hűvösre forduló őszi estén forró teát szürcsölgetve melegedhettek át.

Pál Enikő, a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai igazgatója lapunknak elmondta, hogy negyedik alkalommal rendezték meg a Márton-napi rendezvényüket a Mátyás téren. „Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is izgalmas játékokkal, ügyességi feladatokkal vártuk a legkisebbeket és szüleiket.

A trambulin, aszfaltrajz verseny, pingpong, csocsó,  íjászat, népi játékok, gólyalábon járás és zsákban futás mellett nagyon népszerű volt az állatsimogató is, ahol lámák, libák, kiskecskék, szamár és póni lovak derítették jókedvre a gyerekeket” – tette hozzá a ház igazgatója.

„Amikor csak tehetjük, eljövünk a Kesztyűgyár programjaira, mert a gyerekek mindig mosolyogva és boldogságtól sugárzó arccal jönnek haza innen”– mondta Mária, aki a közelben lakik, és ezúttal is két gyermekével érkezett a Mátyás térre, akik közül a kisebbik már türelmetlenül ráncigálta anyukája kabátjának ujját. „Anya, hadd simogassam meg még egyszer a csacsit! Olyan kedves szemei vannak!”- kérlelte a kislány az édesanyját.

Fotó: Nyári Gyula, Tukács Orsolya, Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben