Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Játékos formát öltő mély tartalom

Gáti Gábor kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2018. november 12. hétfő

A Józsefvárosi Galéria legújabb tárlata Gáti Gábor, Munkácsy-díjas szobrász és éremművész alkotásaiból szemezget. A szellemes, enyhén ironikus, a klasszikustól egészen az absztraktig terjedő skálán mozgó műveket a közönség december elejéig tekintheti meg a József körút és a Nap utca sarkán található kiállítóteremben.

A tárlat november 9-ei megnyitóján Hódos Mária művészettörténész foglalta össze a művész közel hatvanévnyi alkotómunkájának legfontosabb jellemzőit, kiemelve, hogy a műveket szemlélve hihetetlen sokszínűségnek és változatosságnak lehetünk tanúi. 

„Nem fedezhetünk fel egy úgynevezett Gáti-stílust, amely mögé felsorakoztathatnánk a műveket. Művészetében nincsenek lezárt korszakok, vagy elsőbbséget élvező formák és anyagok. Újabb és újabb gondolatok, ötletek születnek, melyek megtalálják a maguk új formáját, anyagát”– hangsúlyozta Hódos Mária a művész alkotómunkásságával kapcsolatban.

„A tárgyak és a formák tetszőlegesen kombinálhatók egészen addig, amíg mindez egy gondolat, egy mondanivaló mentén történik. Hiszen csak akkor van értelme az alkotásnak, ha közöl valamit. Legyen az akár komoly, akár játékos tartalom”– hívta fel a jelenlévők figyelmét a művészettörténész.

Hódos Mária beszédében kitért arra is, hogy Gáti Gábor munkásságában kitüntetett szerep jut az éremművészetnek és a kisplasztikának, melyek többnyire erőteljes szimbolikával telítettek. „A mozgó árnyékok és a konkrét tárgyak összeolvadásukkal egy sosem látott, kimerevített, időtől független, mégis kézzelfogható világba repítik a szemlélőt”– fogalmazott Hódos Mária, hozzátéve, hogy Gáti Gábor a ’90-es évektől kezdve egyre gyakrabban dolgozik talált tárgyakkal, és ezzel egy időben felerősödik művészetének játékos oldala is, mely többek között az olyan figyelemkeltő, humoros szójátékokkal teli műcímekben is megnyilvánul, mint a Negyedóra a villanegyedben.

A megnyitó ünnepséget Delényi Éva virtuóz tárogatójátéka tette teljessé. A december negyedikéig ingyenesen látogatható kiállításhoz kapcsolódva az érdeklődők november 23-án 16 órától egy beszélgetéssel egybekötött tárlatvezetésen is részt vehetnek, melyen az alkotó, Gáti Gábor is jelen lesz.

Fotó:Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben