Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folyamatosan zajlik a DigitalSkills projekt

Fókuszban a bölcsődés korosztály okoseszköz-használata

2018. november 14. szerda

Milyen hatást gyakorolnak az okoseszközök a gyerekek fejlődésére? Milyen veszélyeket és lehetőségeket hordoz korai alkalmazásuk? Gátolják vagy segítik a bölcsődés korúak fejlődését? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs pontos válaszunk, azonban egy biztos: foglalkoznunk kell a jelenséggel. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) által életre hívott, és a Leonardo41 Alapítvány, valamint a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért által támogatott DigitalSkills projekt arra hivatott, hogy jobban ráláthassunk a problémára.

Mint Koscsóné Kolkopf Judit, a JEB vezetője elmondta: a tavalyi évben kezdődött projekt többrétű, az okoseszközök használatának különböző aspektusait vizsgálja, céljaik közt pedig szerepel egy magyar szakirodalmi tár létrehozása, illetve a közbeszéd formálása is. „Hazánkban egyelőre nincs, külföldön azonban már vannak erre vonatkozó tanulmányok, melyeket a projekt részeként az önkénteseink segítségével szeretnénk lefordítani, és közérthető formában közzétenni a DigitalSkills honlapján, hogy némi támpontot nyújtsanak a pedagógusok és a családok számára”– emelte ki a JEB vezetője.

Maklári Eszter, Koscsóné Kolkopf Judit és Kiss Heléna

Hozzátette: emellett szeretnék a közbeszédbe is bevezetni ezt a témát, hogy minél több szakember foglalkozzon vele, akár pszichológiai, jogi, etikai, de még piaci szempontból is. Mint megtudtuk, már a kiértékelés fázisában van a bölcsődés korú gyermekek otthoni digitális eszközhasználati szokásait feltáró felmérés, és zajlik egy, a kerületi kisgyermeknevelők digitális eszközökkel kapcsolatos attitűdjét vizsgáló kutatás is.

Kiss Heléna, a JEB szolgáltatás-koordinátora, a DigitalSkills projekt kutatója elmondta: a szülők körében nagyon magas volt a kitöltési arány, melyből látszik, hogy a családokat is foglalkoztatja ez a kérdéskör. Mi azonban egy gyakorlatibb részét ismerhettük meg a projektnek november 12-én, melyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológus hallgatóival közösen végeznek. A kutatás során az okoseszköz-használat bölcsődés korúak kognitív képességére gyakorolt hatását vizsgálják tabletes fejlesztőjátékok és mesevideók felhasználásával. „A kutatásban 54 gyermek vesz részt, a megvalósításához pedig a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért több mint félmillió forinttal járult hozzá, melyből a szükséges nyolc tabletet vásárolhattuk meg” – mondta el Kiss Heléna.

A projekt eredményeiről december 7-én többet is megtudhatnak a DigitalSkills konferenciáján, melyről bővebb információval később jelentkezünk.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben