Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Annyi mindent nem szerettem még”

Somló Tamás józsefvárosi kötődései

2018. november 15. csütörtök

A beat-nemzedék minden tagja – és rajtuk kívül valószínűleg sokan mások is – ismerte Somló Tamás (1947–2016) zeneszerzőt, zenészt, aki a Józsefvárosban nőtt fel: a Baross utca és a Nagykörút sarkán lakott gyermekkorában, iskolába pedig a Práter utcai Általános Iskolába járt. Somló Tamás a Lokomotív GT énekese, basszusgitárosa, szaxofonosa volt, de játszott az Omegában és a Kex együttesben is.

Somló Tamás 1947 novemberében született Józsefvárosban, néhány évvel később már a Práter utcai Általános Iskolában koptatta az iskolapadot. Itt a zenetagozatra járt, hegedülni tanult, később átkerült az Állami Artistaképzőbe. 1964-től három évig volt az akkor még nem befutott Omega együttesnek a tagja, mellette artistaként is járta a világot. Pár évig a Kex együttes tagja lett, majd Frenreisz Károly távozásakor került a Locomotiv GT-be. Anyagi gondok miatt a ’80-as évek közepén Dániában zenélt. 1992-ben jelent meg első szólólemeze (Som-ló), amelyet további albumok (Semmi cirqsz, 50mló koncert, Zenecsomag, Best of, Egy adag somlói) követtek.

LGT együttes: Karácsony János, Somló Tamás, Laux József, Presser Gábor.

Számait énekelte többek között Kovács Kati, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Cini, Szűcs Judith, Katona Klári is, dolgozott együtt Demjén Rózsival, Horváth Charlie-val, Koncz Zsuzsával. Ő szerezte többek közt az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még című slágerek zenéjét és több magyar filmhez is írt zenét.

2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, még ugyanebben az évben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Hosszú, súlyos betegség után 2016 júliusában hunyt el, a Kozma utcai Izraelita Temetőben nyugszik.

Szöveg: Ratzky Rita, irodalomtörténész

Fotó: MTI, Fortepan

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben