Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

170 éve született Wekerle Sándor

Az első polgári származású miniszterelnökre emlékeztek Józsefvárosban

2018. november 15. csütörtök

Wekerle Sándor három ízben töltötte be Magyarország miniszterelnöki posztját. A kiemelkedő tehetségű politikus és államférfi születésének 170. évfordulója alkalmával megemlékezést tartottak sírjánál Józsefvárosban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol életútját és munkásságát Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter mellett Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója is méltatta. Kerületünk nevében Sára Botond polgármester koszorúzta meg hazánk első polgári származású miniszterelnökének örök nyughelyét.

 „Wekerle Sándor személyében egy olyan politikusra emlékezünk, aki mélyen elkötelezett volt Magyarország felemelése és a magyarság történelmi értékeinek megőrzése mellett” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében.

A miniszter a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen hangsúlyozta, hogy Wekerle Sándor rátermettségét, szakmai felkészültségét és politikusi kvalitásait mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy három alkalommal is – és mindig válsághelyzetben – töltötte be a miniszterelnöki tisztet. Az általa állított példának ma sem könnyű megfelelni: cselekedeteit mindig a közjó szolgálata és az ország fellendítése vezette, nem tévesztve szem elől az emberek jólétének emelését sem.

„Akkor cselekszünk helyesen, ha építünk a magyarság értékeire, az emberek bizalmára, a közös munkában és a tenni akarásban rejlő erőre. A ma feladata az is, hogy képviseljük Magyarország és a magyar emberek érdekeit, és segítsük hazánk gazdasági fejlődését” – mondta Varga Mihály.

A tárcavezető hozzátette: „Számos olyan nagy személyisége van történelmünknek, akik a mostaninál több figyelmet érdemelnek. Nekünk kell megteremtenünk az összeköttetést alkotó elődeink, valódi nemzeti érdekeink, értékeink és a ma követett út között.”

„Wekerle Sándor élete olyan, mint egy legenda” – hívta fel a figyelmet beszédében Radnainé dr. Fogarasi Katalin.

Rámutatott: a politikus nem születési előjoggal, hanem kitartó munkával, szorgalommal és tehetséggel, egy sváb gazdatiszt fiaként töltötte be az ország legfontosabb tisztjeit pénzügyminiszterként, majd miniszterelnökként. Feladatunk, hogy ilyen megemlékezések szervezésével megismertessük az ilyen páratlan teljesítményt nyújtó nagyjaink példáját a ma emberével – mutatott rá a főigazgató asszony.

A Pénzügyminisztérium, a NÖRI, a politikus leszármazottai, Mór városa – Wekerle szülőhelye – valamint számos közintézmény és egyesület mellett az eseményen Józsefváros is tisztelgett az államférfi emléke előtt. Kerületünk koszorúját Sára Botond polgármester helyezte el a 170 éve született Wekerle Sándor végső nyughelyénél.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben