Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Díjátadó és gálaünnepség

130 éves a Magyar Testgyakorlók Köre

2018. november 16. péntek

1888. november 16-án alapították a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) sportklubot. A 130. évfordulón gálaünnepséget szerveztek a Hungária körúti Új Hidegkuti Nándor Stadionban, amelyen díjazták a klub eredményes spotrolóit és vezetőit. Deutsch Tamás, az MTK elnöke az ünnepségen kiemelte: a klubot ma is három tényező, a közösség és a sport iránti szeretet, valamint a holnapba vetett hit „röpíti előre”. A programon Józsefváros képviseletében Sára Botond polgármester vett részt.

Deutsch Tamás, az egyesület elnöke szerint az MTK sportolóinak eredményei a magyar sporttörténelem megkerülhetetlen részévé tették az 1888-ban alapított egyesületet.

„A holnapba vetett hit mindig is összefogta a klubot, és tartást, büszkeséget adott a benne sportolóknak, érte dolgozóknak” – fogalmazott az elnök. Kiemelte: megvan az alapjuk és az erejük ahhoz, hogy generációk távlatába tekintsenek: „az MTK jelenén dolgozunk, de mindezt a jövőért tesszük.” A klubelnök emlékeztetett rá, hogy az MTK tavaly Magyarország legeredményesebb egyesülete volt, amire az idén is jó esélye van.

„Az MTK története során túlélte a különböző megpróbáltatásokat, a sportolói által megnyert 35 olimpiai aranyéremmel és 186 világbajnoki címmel pedig még a világ országainak rangsorában is előkelő helyet foglalhatna el az egyesület” – emlékeztetett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Az egyesület motorja a nyitottsága volt, és ma is meghatározó része a hazai sportéletnek, a magyar kormány pedig elkötelezett, hogy szilárd és erős hátteret adjon valamennyi, az élversenyzőket és a jövő generációinak sportolását minőségi körülmények között garantáló klubnak –  tette hozzá.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az MTK a 130 éves története, a sportolói által megnyert 88 olimpiai érem, valamint az, hogy a klub 20 sportágban 181 olimpikont adott a magyar sportnak, kimagaslóvá teszi. Az eseményen Józsefváros képviseletében Sára Botond polgármester vett részt.

Díjazták a klub eredményes sportolóit és vezetőit

Az MTK örökös tiszteletbeli elnökségi tagja lett: Stern Péter, az MTK korábbi alelnöke és az MTK Baráti Kör elnöke, valamint Nagy László, az MTK kajak-kenu szakosztályának alapítója, világbajnoki arany- és ezüstérmes, aki 10 éven át ügyvezető elnöke volt a klubnak.

Wichmann Tamás kenus, az MTK örökös bajnoka

Az MTK örökös tiszteletbeli tagja lett Blaha Judit, örökös bajnoknak pedig Adorján András sakkozót, Kovács Edit tőrvívót, Horváth Zoltán kardvívót, Kovács Katalin kajakozót, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázókat, Polgár Judit, Polgár Zsuzsa, Polgár Zsófia és Portisch Lajos sakkozókat, Schmitt Pál párbajtőrvívót, S. Kovács Ádám karatést, Storcz Botond kajakost, Sákovicsné Dömölky Lídia tőrözőt, Szőcs Zsuzsanna tőrözőt, Wichmann Tamás kenust, valamint Zsitnik Béla evezőst választották meg.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben