Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Együttműködési megállapodást írt alá a kormányfő és a főpolgármester

Orbán Viktor: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll

2018. november 17. szombat

A főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodást írt alá november 17-én, a főváros napján, a Budapest egyesítésének 145. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. „Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg” ¬– mondta Orbán Viktor a megállapodás aláírását követően, amelynek részeként létrehozták a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: „2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa”. Hozzátette: ehhez a városvezetés és a kormány részéről is jól szervezett, kemény, közösen végzett munkára lesz szükség, ezért hozták létre Tarlós István főpolgármesterrel egyetértésben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát. 

Sorra nyerik vissza régi fényüket a történelmi épületek

A kormányfő a 2010 óta elért budapesti eredmények között említette a 4-es metró befejezését, a fonódó villamoshálózatot, az Országház, a Kossuth tér, a Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az Erkel Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Ludovika megújítását, valamint több sportberuházást. 

„Folyamatban van továbbá a Városliget rekonstrukciója, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum és a 3-as metró felújítása is. Emellett a közfejlesztési tanácsnak hamarosan döntenie kell az új nemzeti öttusaközpontról, sorra nyerik vissza régi fényüket a budai várnegyed történelmi épületei, és rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése is” – sorolta a miniszterelnök.

„Óriási feladat az, amire vállalkozunk, ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki a 2030-ig szóló tervezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a korabeli Steindl- és Hauszmann-tervek is hozzávetőlegesen 15 év alatt valósultak meg.

Szövetség a kormány és a fővárosiak között

A fővárosnak a budapestiek otthonaként jól működőnek, rendezettnek, tisztának és szépnek kell lennie, ami a főpolgármester és a városvezetés feladata – közölte a miniszterelnök. Hozzáfűzte: a nemzet fővárosaként pedig méltóságot, büszkeséget, nagyszerűséget kell sugároznia, ami a kormány és Budapest vezetésének közös feladata. „A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozásával újrakötjük azt a szövetséget a kormány és a budapestiek között, amely egyszer már bevált” – mondta Orbán Viktor, szavait azzal zárva, hogy az erős Magyarországnak szüksége van emelkedő és gyarapodó Budapestre, a régi nagyságát visszanyerni akaró Budapestnek pedig szüksége van egész Magyarország erejére és támogatására.

145 éve alakult meg az egységes Budapest

A széleskörű megállapodás eredményeképpen „a főváros forrásbiztosítási lehetőségei előremozdulnak, továbbá Budapest választott főpolgármesterének és köztestületének jelentősebb befolyása lehet a főváros fejlődésére, mint az elmúlt hetven év során bármikor” – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester, hozzátéve: „Ha megfelelően értelmezzük, és kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket, akkor akár az Andrássy-Podmaniczky-korszakhoz hasonló fejlődés elé nézhet a főváros.” A főpolgármester Budapest egyesítésének egykori folyamatáról szólva elmondta, hogy 145 évvel ezelőtt a fővárosi tanács nemcsak megalakult, hanem az ügyek vitelét tényleg át is vette, és ezt a jeles dátumot tekintjük az egységes Budapest megalakulásának. „Budapestnek nemcsak nőni, hanem emelkedni is kell! Ennek az emelkedésnek a görbéje most lehetőséget kap arra, hogy meredekebbé váljék” – mutatott rá a főpolgármester.

Átadták a főváros kitüntető díjait

Az ünnepség keretében Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes átadta a főváros kitüntető díjait is. Pro Urbe Budapest díjat kapott Deák Sándor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgató-helyettese, Eszenyi Enikő színművész, rendező, a Vígszínház igazgatója, Halzl József gépészmérnök, egyetemi tanár, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó, Vékás Lajos jogtudós, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Budapestért díjban huszonhatan részesültek, köztük Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Raduly József, a magyar kultúra lovagja, Szacsvay László, a nemzet színésze, Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője és Zoób Kati alkotóművész.

Papp László Budapest-Sportdíjat vett át Kamuti Jenő vívó, a nemzet sportolója, Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke és Simayné Bóbis Ildikó tőrvívó. Az ünnepségen kiosztották a Zalabai Gábor-díj - A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat, valamint a Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat is.

Forrás és fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben