Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bemutatkozik a XXI. századi bíróság

Harmadik Digitális Nyílt Nap a fővárosban

2018. november 20. kedd

A „Digitális Nyílt Nap” elnevezésű roadshow november 19-ei állomása a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) volt, amelyhez kerületünk is tartozik. A rendezvényen bemutatták a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelenét és jövőjét: az érdeklődők megismerhették a beszédfelismerő szoftver alkalmazhatóságát, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, a Digitális Bíróság projektet, az ügyfélközpontok működését és a hamarosan megvalósuló e-aktát is.

„A digitalizáció már régóta nemcsak a technológiai fejlődést jelenti, hanem a társadalom és a mindennapi életünk alapvető átformálását is” – hívta fel a figyelmet köszöntőjében dr. Polgárné dr. Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke. Majd hozzátette, hogy a gyakorlati változásokon túl szemléletbeli változásokat is eredményez.

Kiemelte: az Országos Bírósági Hivatal az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a bírósági szervezet megfeleljen a XXI. századi kihívásoknak, folyamatosan dolgozott azon, hogy a lehető legszélesebb közben biztosítson kényelmes online ügyintézési lehetőségeket a bírósághoz forduló ügyfeleknek és a bírósági dolgozóknak egyaránt.

Dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese beszámolt az új technológiákról, valamint hatásukról a bírósági munkában.

Hangsúlyozta: az emberi munkát csupán segítik, a nem kreatív, adatbányászat részét fogják kiváltani, döntést nem hoznak helyettünk.

Bereczki Zoltán rendőr alezredes, a BRFK Bűnügyi Szervek Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője tájékoztatta a résztvevőket az ügyintézés és a kapcsolattartás digitalizációjáról. Felhívta a figyelmet, hogy a kommunikáció gyorsaságát, zökkenőmentességét, valamint követhetőségét nagyban javítja az elektronikus rendszer.

A Digitális Bíróság projektről dr. Maka Mária, a Veszprémi Törvényszék kollégiumvezetője számolt be. A projekt – mely a bíróságok elektronizálásának továbbfejlesztésére hivatott – célja mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók adminisztratív terheinek csökkentése, ezáltal egy gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb ügyintézés elérése.

A tájékoztatókat követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megismerni a bíróságokon alkalmazott beszédfelismerő szoftvereket, a Digitális Bíróság projektet, valamint a Via Video projekt mellett az új generációs igazságügyi oktatási módszereket is. A Budapesti Rendőrkapitányság jóvoltából pedig bemutatták a résztvevőknek a nyomkövetőt viselő terheltek figyelésére szolgáló eszközt is.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben