Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elismerés a természettudományos képzés példaképeinek

Újabb két józsefvárosi pedagógus kapott Rátz Tanár Úr Emlékműdíjat

2018. november 28. szerda

Nyolc természettudományos tantárgyat tanító pedagógus vehette át a Rátz Tanár Úr Emlékműdíjat november 28-án a Magyar Tudományos Akadémia patinás épületében. A díjat immár a tizennyolcadik alkalommal adták át azoknak a tanároknak, akik sokat tettek az oktatás ügyéért és kiemelkedően nagy hatással voltak a diákjaik fejlődésére, későbbi szakmai sikerére. Idén két józsefvárosi oktatási intézmény pedagógusa is elismerésben részesült.

A Rátz Tanár Úr Emlékműdíjat az iskolák 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító azon pedagógusok kapják, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén.

A szerdán ünnepélyes keretek között átadott elismerést idén két józsefvárosi intézmény tanára is átvehette.

Táborné Vincze Márta, a Horváth Mihály téri Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára volt, aki tanítványainak nemcsak a tantárgyat, hanem világfelfogást, önismeretet és tartást is átadott.

Diákjai – akik országos és nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepeltek – számára matematikai táborokat szervezett, tehetséggondozó szakköröket vezetett. „Egy tanár-diák kapcsolatban fordulópont, amikor kialakul egy közös gondolkodás” – avatott be filozófiájába Márta néni.

Szászné Heszlényi Judit, a Palotanegyedben található ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tanított biológiát szinte egész pályája során.

Nevéhez fűződik számos biológia tankönyv és segédkönyv elkészítése, biológia szakos tanárjelöltek generációinak pályán való elindítása. Publikációs listája középiskolai tanárként szinte egyedülálló, szakmai eredményei kimagaslók. „Sokkal motiválóbb, amikor a diák mondja ki, hogy mi a feladat megoldása” – vallott tanítási módszeréről Szászné Heszlényi Judit.

Rátz Tanár Úr Emlékműdíjat kapott továbbá: Csorba Ferenc matematikatanár, Zámborszky Ferenc fizikatanár, Simon Péter fizikatanár, Szántay Csabáné kémiatanár, Nagy Mária kémiatanár és Kurtán Mónika biológiatanár.

A pénzjutalommal is járó elismerést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. alapította 2000-ben, emléket állítva Rátz Lászlónak (1863-1930), aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként több világhírű tudóst, így Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította pályáján.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben