Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jövő év januárjában lép érvénybe a szabályozás

Építményadót kell fizetni az AIRBNB után Józsefvárosban

2018. november 29. csütörtök

A lakáspiac változásaira reagálva építményadókötelessé tette a magánszemélyek számára a rövidtávú szálláshelyszolgáltatást Józsefváros önkormányzata. A november 29-én összeült képviselő-testület egyhangúlag támogatva megszavazta a vonatkozó előterjesztést, így 2019. január elsejétől – az építményadó maximumát – 1898 forintot kell négyzetméterenként fizetnie évente annak, aki eképpen szeretné a jövőben a lakását hasznosítani. Sára Botond a rendeletmódosítással kapcsolatban kiemelte: az AIRBNB kényelmetlenséggel jár a lakóközösségek számára, ezért szerinte az ebből befolyó bevételt az ott élők javára – a társasházak felújítására – kellene fordítani.

Módosították az eddig hatályos építményadóról szóló helyi rendeletet a csütörtök délelőtt megtartott képviselő-testületi ülésen. Az elfogadott szabályozás szerint 2019. január elsejétől építményadót kell fizetnie azoknak a szálláshelyszolgáltatóknak, akik magánszemélyként rövid távon – jellemzően az AIRBNB és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével – hasznosítják a társasházi lakásukat. Az építményadó mértéke az egyéb szálláshely-szolgáltatásra használt lakás után egységesen 1898 forint/négyzetméter/év. 

Sára Botond polgármester a testületi ülésen elmondta, hogy az AIRBNB alapvetően kényelmetlenséggel jár az ott élők számára, ezért a befolyó bevételt szerinte a társasházak felújításának támogatására kellene fordítani. Ezzel javulnának az ott lakók körülményei, és maguk az adófizetők is jól járnának.

Józsefváros önkormányzata a lakossági vélemények alapján korábban már hozott döntést a rövidtávú szálláshely-szolgáltatók szabályozásáról. A tavalyi év végén arról határozott a képviselő-testület, hogy a lakóközösség hozzájárulása szükséges az ilyen célú tevékenység folytatásához. 

Vezető kép: Józsefváros újság/archív

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben