Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros biztosítja a kerületi várandós nők szűrését

Szakmai konferencia az AIDS világnapja alkalmából

2018. november 30. péntek

„Jelenleg 2000-2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, 3-4 ezren azonban nincsenek tisztában ezzel” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken, az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai konferencia utáni sajtótájékoztatón. Ujhelyi Eszter, az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője kiemelte: a VIII. kerületi önkormányzat saját forrásból biztosítja a józsefvárosi várandós nők HIV- és hepatitis-szűrését.

Szlávik János elmondta, jelenleg 2000-2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, 3-4 ezren azonban nincsenek tisztában ezzel. Magyarországon a járványügyi helyzet egyébként nem változott, az előző évekhez hasonlóan idén is 200-300 új fertőzöttet észleltek, és minimálisan emelkedett az AIDS-betegek és az elhunytak száma is – ismertette a számokat. Felhívta a figyelmet, hogy az AIDS-betegség lappangási ideje 10-15 év, a betegségben évente elhunyt 10-15 ember pedig mindig azok közül kerül ki, akik nem tudták, hogy fertőzöttek. Minden negyedik-ötödik ember az AIDS-betegség végstádiumban jelentkezik, amikor már nem lehet biztosan meggyógyítani – tette hozzá.

Szlávik János (forrás: minap.hu)

Kitért arra is, hogy a várandósoknak nem kötelező a szűrés, pedig vírushordozó anyák miatt évente néhány csecsemő is HIV-pozitívan születik. Közölte, a HIV-fertőzöttség ugyan nem gyógyítható, de rendkívül jól kezelhető. Akiről kiderül, hogy vírushordozó, élete végéig gyógyszeres kezelésben részesül, a gyógyszerek azonban korszerűek, és nincsenek súlyosabb mellékhatásaik.

Ujhelyi Eszter, a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője azt hangoztatta, hogy a szűrővizsgálat állami támogatására lenne szükség, most ugyanis csak szervezetektől és cégektől kapnak segítséget.

Elmondta, a VIII. kerületi önkormányzat saját forrásból biztosítja a józsefvárosi várandós nők HIV- és hepatitis-szűrését, valamint október óta a Szent Kozma Egészségügyi Központban minden kedden és csütörtökön ingyenes és megvárható HIV-gyorstesztet végeznek a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Pozitív Élet Alapítvány szervezésében. Kiemelte, fontos tudatosítani az emberekben, hogy ki vannak téve a veszélynek, ha nem vigyáznak.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben