Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fókuszban a nők a H13-ban

Nők, családok, mindennapok a vállalkozásban

2018. november 30. péntek

Hogyan lehetünk családanyák és sikeres vállalkozók egyszerre, főként erre igyekeztek választ adni november 30-án a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban, a Nők, családok, mindennapok a vállalkozásban címmel megtartott rendezvényen a felkért előadók. Kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte. Én pedig, mint kétgyermekes újságíró anyuka vettem részt az eseményen, aki mindig megemelem a svájci sapkám azon nők és anyák előtt, akik kezükbe merték venni a sorsukat és mertek nagyot álmodni.

Nem is rendezhették meg hitelesebb helyszínen az eseményt, mint a H13-ban, amely az elmúlt 6 évben bizonyította: a kerületünkben induló vállalkozások fejlődésében és működésében megkerülhetetlen szereplő. Az esemény házigazdái - Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke és Zékány Zoltán a H13 szakmai igazgatója – kiemelték, család mellett nőként vállalkozni rengeteg kihívással jár, azonban egy jó ötlettel támogatókat találhatunk arra, hogy tervünk megvalósulhasson. Zékány Zoltán hozzátette: a 40 év alattiak és a női vállalkozók kedvező kamattámogatásával Józsefváros a legvállalkozásbarátabb kerület. 

A találkozó főként azokat az érdeklődő hölgyeket szerette volna megszólaltatni, akik nyitottak a vállalkozásra, érdeklődnek új foglalkoztatási lehetőségek, projektek iránt. A meghívott előadók érdekes előadásaikkal pedig abban segítettek, hogy ismertették az általuk bejárt utat, megmutatták a lehetőségeket és ezáltal bátorították a résztvevőket abban, hogy merjenek az elképzeléseiket vállalkozás formájában megvalósítani. A rendezvény egyik legkiemelkedőbb gyakorlati példáját Straub Fannitól hallgathattuk meg, aki 7 évvel ezelőtt a foglaljorvost.hu online vállalkozását két kisgyermek mellett indította el itt a H13 falai között. Mára egy jól működő vállalkozást vezet és a családanya szerepben is végig kiteljesedhetett. 

Sántha Péterné alpolgármester köszöntőjében elmondta, egy kerület vezetése is hasonló egy vállalkozás működtetéséhez. „8 éve Józsefváros egyik vezetőjeként nap, mint nap egy vállalkozásra jellemző kihívásokat tapasztalhatom meg. Viszonyítási alapom is van, jól tudom, mivel jár egy vállalkozás, ugyanis a ’90-es években, politikai pályafutásom előtt volt szerencsém kipróbálni. Nem is akárhogy: családanyaként” – mondta el megnyitó beszédében. Majd hozzátette: egyetlen pillanatát sem bánja annak az időszaknak, a rengeteg szervezéssel, logisztikai feladatokkal olyan problémamegoldó képességre tett szert, amit a mai napig hasznosít. 

Kétgyermekes anyukaként azt gondolom egy család működtetése, a mindennapok ismétlődő feladataival és sokszor kiszámíthatatlan akadályaival nem kis kihívás, már-már egy egyszemélyes, jó esetben két személyes vállalkozás. Nagy Anna a kerületünkben működő Egyszülős Központ vezetője főként arra a problémára reagált, amikor egyedülálló szülőként kell helytállnunk a mindennapokban, és sok esetben, a kenyérrevalót is egyedül kell megkeresnünk. Hangsúlyozta: az Egyszülős Központ a vállalkozni vágyó egyedülálló szülőknek is igyekszik segítséget nyújtani.

„Amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom.” Ez a mondat Szőnyi Kingától, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökétől hangzott el, a gondolat, pedig Batthyány-Schmidt Margittól, a Magyar Női Unió elnökétől származik.

 Ha mindehhez még hozzávesszük mindazt, amit a felkért előadók mindegyszálig kiemeltek, azaz, hogy egy nő sikeres vállalkozásban a férfi támogatása lehet az egyik kulcs, már meg is érkeztünk ahhoz az elgondoláshoz, amivel azt gondolom, könnyűszerrel azonosulhat a legtöbb nő. Férfi és nő lehet hasonló, de egyforma sosem. Amire viszont minkét oldalról törekednünk kell, az egyenlő esélyek megteremtése és egymás támogatása. Innen pedig már csak tényleg pár lépés egy termékeny vállalkozás beindítása.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben